Cum trebuie îngrijiţi copiii prematuri pentru a se dezvolta normal

6 septembrie 2022   Bebe

Un copil născut înainte de 37 de săptămâni este considerat prematur și are nevoie de îngrijiri speciale imediat după naștere. Cu ajutorul medicilor și al unor specialiști, însă, bebelușul poate fi recuperat pentru a beneficia ulterior de o dezvoltare normală.

Prematurii pot avea nevoie de incubator și de perfuzii pentru a se stabiliza. Foto: Shutterstok

Dacă gravida are diabet sau suferă de boli de inimă ori de rinichi ea se află la risc să nască prematur. De asemenea, riscă să se nască prematur copiii ai căror mame au tensiune arterială mare, dezvoltată după săptămâna a 20-a de sarcină (preeclampsie); defecte congenitale ale uterului; un cervix slăbit, care începe să se dilate prea devreme; infecții urinare, vaginale sau ale membranei amniotice; ruptură prematură a membranelor (placenta praevia). Alți factori care cresc riscul nașterii înainte de termen sunt vârsta mamei (mai mică de 16 ani sau mai mare de 35), rasa (femeile afro-americane), lipsa de îngrijire prenatală, fumatul și consumul de cocaină sau amfetamine. E posibil ca prematurii născuți între 35 și 37 de săptămâni să arate normal și să nu aibă nevoie de terapie intensivă, dar tot au un risc de a dezvolta probleme de sănătate mai mare decât al copiilor născuți la termen. Printre semnele de prematuritate se numără disproporția între corpul prea mic și capul prea mare, silueta alungită, temperatura scăzută a corpului și lipsa reflexelor pentru supt și înghițit.

Vezi şi: Cauzele naşterii premature

Complicații la nivel respirator și digestiv

Majoritatea prematurilor necesită spitalizare la unitatea de terapie intensivă neonatală, din cauza complicațiilor la nivel respirator (apnee, displazie bronhopulmonară), digestiv (enterocolită necrozantă) sau neurologic. De asemenea, micuții pot suferi de anemie sau de probleme ale retinei (retinopatie de prematuritate). Principalale neajunsuri cu care se confruntă un prematur sunt „în primul rând, asfixia la naștere, deci e un copil care nu poate respira singur și are nevoie de ajutor. Ulterior, toate organele lui sunt imature și atunci pot apărea complicații la nivel respirator, și cu cât vârsta de gestație e mai mică, cu atât are nevoie mai intens de suport respirator. Pot fi complicații neurologice, digestive - tolerează foarte greu alimentația, poate face perforații intestinale -, complicații metabolice - nu își menține glicemia, temperatura. Din acest motiv, prematurii au nevoie întotdeauna de aparate, de incubatoare, de perfuzii, până reușesc ei să se stabilizeze. Practic, la ei, totalitatea organelor nu funcționează cum trebuie. Dacă mai au și o problemă adăugată, precum o infecție sau o malformație, atunci lucrurile se complică și mai mult“, spune dr. Roxana Aldea, șef secție neonatologie la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște.

Recuperarea este posibilă în integralitate

În funcție de momentul nașterii, riscurile bebelușului de a rămâne cu probleme de sănătate pe termen lung sunt mai mari dacă acesta a apărut pe lume cu mult înainte de termen. Printre aceste complicații se numără afecțiunile oculare, auditive, dentare sau comportamentale, bolile cronice și dificultățile de învățare. În cele mai multe cazuri în care au suportul medicilor, prematurii se recuperează integral și devin copii, și mai târziu un adulți, perfect sănătoși. „Cu cât vârsta de gestație este mai mică, cu atât riscul de sechele este mai mare. Sunt copii care scapă cu bine, fără nicio problemă, sunt și copii care rămân cu deficite și au nevoie de ajutor pe tot parcursul vieții. Există programe de follow-up. Practic, orice copil născut înainte de termen este bine de urmărit în primii 2 ani de viață, preventiv, pentru ca, în cazul în care se constată deficiențe, să se înceapă kinetoterapia și recuperarea. Cu cât te ocupi mai mult de un copil născut înainte de termen, cu atât șansele să fie normal la vârsta de 2 ani, când tragem linie, sunt mai mari“, precizează dr. Aldea.

Mai multe