Cum te fereşti de E.coli şi unde verifici calitatea apei de îmbăiat de la mare

20 iulie 2023   Actualitate

În aceste zile, se vorbeşte mult despre prezenţa bacteriei E.coli în apa de îmbăiere. Este bine să fii informat când vine vorba de acest subiect.

Direcţia de Sănătate Publică pune la dispoziţie rapoarte actualizate privind calitatea apei de îmbăiere în sezonul estival, pe care o poţi consulta aici - https://dspct.ro/monitorizarea-calitatii-apei-de-imbaiere-in-sezonul-estival/

Care este diferența dintre indicatorul E.coli în apa de îmbăiere versus apa potabilă?

Pentru apa potabilă valoarea pentru E.coli, conform OG nr. 7/2023 privind calitatea apei destinate consumului uman, trebuie să fie ”0 cfu/mL” pentru a nu produce îmbolnăviri.

Prezența E.coli în apa de îmbăiere reprezintă un parametru de calitate al apei stabilit obligatoriu pentru a fi monitorizat, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii. Valorile determinate prin analize de laborator se raportează la criteriile de calitate ale apei stabilite prin HG 546/2008 privind gestionarea calităţii apei de îmbăiere, respectiv:

- până în 250cfu/100 ml pentru calitate excelentă

- până la 500cfu /100 ml pentru calitate bună

- peste 500cfu/100 ml pentru calitate satisfacatoare.

Cum previi riscul de îmbolnăvire

În acelaşi timp, Institutul Naţional de Sănătate Publică face unele recomandări privind prevenirea unor eventuale îmbolnăviri cauzate de ingestia Escherichia coli (E.coli):

Evitați înghițirea apei din mare;

- Consumați apă potabilă doar din surse monitorizate și avizate sanitar, monitorizarea calităţii apei potabile fiind asigurată și de către producător /distribuitor;

- Recomandăm îmbăierea doar în zone monitorizate din punct de vedere al calității apei de îmbăiere prin examene microbiologice de laborator;

- Respectați normele generale de igienă;

- Utilizați grupurile sanitare publice;

- Este indicat să faceți duș după îmbăiere.

Prezența E.coli în apa potabilă și apa de îmbăiere denotă o contaminare fecală de origine umană sau animală - deversări de ape reziduale accidentale din diverse surse: canalizări defecte, terenuri agricole, ferme de animale, plaje insuficient întreținute.

Specialiștii din cadrul INSP vor realiza o analiză în dinamică a calității apei de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre, în colaborare cu specialiștii din cadrul Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”, pentru a depista cauzele care au generat această situație.

Mai multe