Ce bacterii periculoase pot transmite muştele?

1 2 jpg jpeg

Un studiu efectuat de cercetătorii de la Colegiul ştiinţific Eberly din cadrul Universităţii Pennsylvania din Statele Unite sugerează că aceste insecte pot transmite bacterii mult mai periculoase decât se credea anterior, chiar şi în urma unor „vizite” foarte scurte pe alimente, ceea ce înseamnă că hrana contaminată este mai bine să fie aruncată.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, muştele din zonele urbane — a căror prezenţă poate duce la declanşarea unor epidemii şi este de multe ori trecută cu vederea de responsabilii din domeniul sănătăţii publice — pot fi purtătoare a mai multe bacterii decât exemplarele similare din mediul rural, scrie Agerpres.

În urma analizei unei colecţii de microbi prelevaţi din organismul şi de pe corpul muştelor Musca domestica şi Chrysomya megacephala s-a descoperit că prima poate fi purtătoare a 351 de tipuri de bacterii, iar cea de-a doua este capabilă să transmită 316 tipuri de bacterii. O mare parte dintre aceste bacterii pot fi transferate omului de ambele specii de muşte.

Se consideră că, muştele preiau aceste bacterii în urma contactului direct cu fecale şi materii aflate în stare de descompunere de care se folosesc pentru a-şi depune ouăle.

1 2 jpg jpeg

Doctor Stephan Schuster, director de cercetare la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore a descoperit că cei mai mulţi microbi erau transferaţi de pe o zonă pe alta prin intermediul picioarelor, acest lucru sugerând că şi în cazul unei foarte scurte opriri a unei muşte pe mâncare aceasta poate transmite bacterii.

„Picioarele şi aripile prezintă cea mai mare diversitate microbiană din corpul unei muşte; se poate spune, aşadar, că bacteriile se folosesc de muşte pe post de navete”, a spus specialistul.

De asemenea, s-a demonstrat că prezenţa unei muşte pe alimente poate provoca formarea unei colonii microbiene.

Pe de altă parte, oamenii de ştiinţă au relevat şi un posibil rol pozitiv a acestor insecte care pot fi utilizate pe post de „drone vii” trimise în căutare de microbi.

„Muştele pot fi eliberate în mod intenţionat pe post de drone bionice autonome chiar şi în cele mai înguste spaţii şi crevase urmând ca ulterior, după recapturarea lor, să ofere informaţii privind materialul biotic pe care l-au întâlnit”, a adăugat doctor Schuster.