Cum te răcoreşti pe caniculă. 6 sfaturi de la dr. Mihai Pautov

image

Canicula este o adevărată probă de foc pentru organism. De aceea, este bine să avem grijă să nu îl suprasolicităm şi să căutăm modalităţi de a ne răcori.

În momentul în care are de înfruntat canicula, organismul întâmpină dificultăţi de adaptare. În această perioadă, expunerea prelungită la soare, efortul fizic crescut şi transpiraţia excesivă pot crea unele dezechilibre în corp.

Organismul este supus unui disconfort accentuat în timpul caniculei, când au loc unele modificări care au ca scop prevenirea supraîncălzirii şi a pierderilor de lichide. Corpul încearcă să normalizeze temperatura internă prin redirecționarea circulației sângelui la nivelul pielii, iar transpiraţia excesivă duce la pierderea de lichide şi săruri minerale. În încercarea de a elimina căldura, are loc scăderea tensiunii arteriale în urma dilatării vaselor de sânge.

Ce propune dr. Mihail Pautov pentru a ne răcori

1. Batic ud pe cap: Inmoaie un batic sau o caciula in apa rece si poart-o pe cap. Prin evaporarea apei vei scapa de surplusul de caldura;

2. Mananca mese mai mici si frecvente: Digestia meselor mari necesita mai multa energie si genereaza mai multa caldura in corp.

3. Evita bauturile FOARTE RECI: S-ar putea sa sune contraintuitiv, dar cand bei o bautura foarte rece, corpul tau contracareaza scaderea brusca de temperatura prin producerea de caldura; practic incepe sa isi tureze propria centrala termica - astfel, in final, te vei incalzi mai mult; Este ok sa bei ceva rece, nu FOARTE rece.

4. Fa un dus cu apa CALDUTA: Similar cu punctul de mai sus, un dus rece s-ar putea sa se simta bine pe moment, dar poate stimula corpul sa genereze caldura ulterior. Dusurile sau baiile cu apa calduta pot ajuta corpul sa ramana racoros fara a provoca acesta incalzire reactiva. Alternativ, daca faci un dus rece, termina-l cu apa calda pentru a nu lasa corpul sa se incalzeasca singur.

5. Ulei de Menta : Uleiul de menta are proprietati naturale de racire. Aplica cateva picaturi pe o batista si poart-o cu tine. O inspiratie rapida poate avea un efect revigorant si racoritor.

6. Daca nu ai aer conditionat acasa, planifica niste plimbari prin mall-uri, centre comerciale, magazine cu aer conditionat.