Alimentaţia în ficat gras - dieta recomandată în steatoza hepatică

1 clicksanatate 2 jpg jpeg

Ficatul gras sau steatoza hepatica reprezinta acumularea trigliceridelor in celula hepatica. Concret, persoana afectata de aceasta boala are prea multa grasime la nivelul ficatului, care afecteaza functionarea normala a acestui organ vital.

Afectiunea este clasificata in doua categorii: ficat gras alcoolic si ficatul gras non-alcoolic. In prima situatie, asa cum sugereaza si numele, afectiunea apare in urma consumului exagerat de alcool. Pe de cealalta parte, in cazul ficatului gras non-alcoolic nu este cunoscuta cu exactitate cauza. Totusi, unele categorii de persoane sunt mai predispuse decat altele sa sufere de steatoza hepatica. Astfel, ficatul gras non-alcoolic este asociat cu afectiuni precum:

  • apneea;
  • Boala Wilson;
  • diabetul;
  • hepatita cronica de tip C;
  • hipertensiunea;
  • hipotiroida;
  • obezitatea;
  • Sindromul Reye;
  • SOP (sindromul ovarelor polichistice).

In cazul persoanelor care se confrunta cu

, indiferent de etiologie, medicii recomanda atingerea unei greutati corporale sanatoase. Acest obiectiv poate fi indeplinit doar daca se adopta un stil de viatasanatos, bazat pe exercitii fizice si pe o dieta corespunzatoare. Alimentatia joaca cel mai important rol in aceste cazuri, iar persoanele care sunt afectate din cauza ficatului gras trebuie sa stie ce alimente trebuie sa consume si care sunt interzise in

.

In

este recomandata o dieta bazata pe legume verzi. De exemplu, broccoli este un aliment care ajuta la prevenirea acumularii de grasime la nivelul ficatului, conform unor studii efectuate de catrespecialisti. Alte alimente cu efect similar sunt kale, spanacul si varza de Bruxelles.

De asemenea, consumul de alimente bogate in acizi grasi omega-3 este extrem de benefic. Somonul, sardinele sau tonul pot reduce inflamatia ficatului si imbunatatesc nivelul de trigliceride. Miezul de nuca si uleiul de masline sunt alte alimente bogate in omega-3, care ar trebui consumate de cei cu

.

Un alt aliment recomandat celor cu ficat gras este avocado, datorita grasimilorsanatoase pe care le contine. In plus, cercetarile arata ca avocado continesubstante care incetinesc ritmul de deteriorare a ficatului.

Alimentele bogate in antioxidanti sunt si ele recomandate in alimentatie ficat gras. De exemplu, semintele de floarea soarelui contin vitamina E, un antioxidant care protejeaza ficatul.

Alimentatie ficat gras – ce trebuie sa evite cei cu steatoza hepatica

Persoanele cu

trebuie sa renunte in primul randla consumul de alcool, care este principala cauza a aparitiei acestei boli. De asemenea, alimentele prajite trebuie eliminate complet din dieta, deoarece au un continut foarte ridicat de grasimidaunatoare ficatului. Un exemplu de aliment cu continut ridicat de grasimi saturate este carnea rosie, care ar trebui eliminata din dieta celor care au

.

Sarea trebuie consumata cu moderatie, iar zaharul ar trebui eliminat definitiv din dieta. Motivul? Prajiturile, sucurile din comert, bomboanele si chiar sucurile naturale din fructe vor creste nivelul glicemiei, care va conduce la acumularea de grasimi la nivelul ficatului. Alte alimente care cresc nivelul zaharului din sange sunt cele procesate, precum painea alba, orezul si pastele fainoase.

Planul de alimentatie – esential in lupta cu steatoza hepatica

Persoanele afectate de ficatul gras trebuie sa ia in serios schimbarile necesare in alimentatie. In caz contrar, steatoza hepatica poate sa cauzeze alte afectiuni grave. Pentru a fi siguri ca nu se abat de la principiile corecte de alimentatie, cei care au interdictie de la anumite tipuri de mancareisi pot face un plan alimentar saptamanal.

Planul alimentar trebuie sa contina micul dejun, pranzul, o gustare si cina. Cei interesati se pot inspira din preparatele specifice unei diete mediteraneene, care sunt ideale pentru persoanele cu ficat gras.

In concluzie, dieta recomandata de catrespecialisti celor care sufera de

se bazeaza pe urmatoarele principii de baza:

  • consum ridicat de legume, fructe si alimente bogate in fibre;
  • consum redus de zahar, sare, grasimi saturate si carbohidratirafinati;
  • renuntarea la consumul de alcool.