Alimentatia corecta in sarcina – ce sa mananci si ce sa eviti

1 alimentatia corecta in sarcina jpg jpeg

A manca sau a nu manca – daca ar fi asa de simplu, nimeni nu ar mai scrie despre alimentatia corecta in sarcina. Medicii n-ar mai trebui sa explice si sa combata miturile, cum ar fi acela ca in sarcina femeia trebuie sa manance cat pentru doi.

Alimentatia corecta in sarcina este un subiect tot mai accesat de viitoarele mame. Inainte sa citesti ce am scris noi, gandeste-te ca tu, ca gravida, trebuie ca prin ceea ce mananci sa dai viata unui copil sanatos. Principalele interdictii si indicatii in sarcina sunt cele legate de consumul de alcool, care poate creste riscul de defecte congenitale. Fumatul, nicotina si alte substante toxice, de asemenea, trebuie evitate, deoarece merg direct la bebelus si ii ataca sanatatea. Deficienta de acid folic si folati in sarcina trebuie reglata prin aport de acid folic. In caz contrar, poate aparea afectiunea numita spina bifida – ruptura de coloana. Carenta de vitamina D in timpul sarcinii trebuie evitata, deoarece poate duce la instalarea rahitismului la fat.

Alimentatia corecta in sarcina – lista celor mai bune produse

Bebelusul si mama au nevoie de o dieta bogata in vitamine, minerale, dar si in grasimi sanatoase. Include in dieta zilnica alimente bogate in vitaminele B (mai ales B9), C si D, in minerale, precum calciu, fier, magneziu, iod, acizi grasi polinesaturati Omega-3. Alimentatia corecta in sarcina trebuie sa fie formata din legume proaspete, uscate si cu frunze (sfecla, creson, spanac, salata verde). Mizeaza pe leguminoase, de exemplu fasole alba, linte, mazare, naut. Fructele proaspete trebuie sa faca parte din meniul tau zilnic, dar si fructele uscate, oleaginoase, sunt foarte importante pentru sanatatea mamei si a fatului. Alune, nuci, migdale, fistic – toate aduc beneficii pentru sanatate in sarcina.

Legat de carne, este indicat sa consumi carne de vaca slaba, peste gras si hranitor, cel mult de doua ori pe saptamana. In privinta lactatelor, lucrurile sunt mai simple: consuma branzeturi cu continut moderat de grasimi, iaurturi si lapte batut. Mananca oua, dar nu exagera, si include in dieta de gravida uleiuri sanatoase, cum ar fi cele de rapita sau nuca. E bine sa mananci si ceva dulce, insa opteaza pentru un dulce sanatos, cum este ciocolata neagra. Truc: imbogateste continutul nutritiv al salatelor si cruditatilor pe care le consumi cu drojdie de bere sub forma de fulgi.

Limiteaza consumul de alimente cu soia

Daca tii post sau din alte motive consumi des alimente pe baza de soia, am o veste mai putin buna pentru tine. Trebuie sa limitezi consumul lor la un aliment pe zi. Acestea contin fitoestrogeni, substante care imita actiunea hormonilor si pot duce la dereglari in organismul deja afectat de schimbarile hormonale din sarcina. Redu consumul de sare si analizeaza cu atentie etichetele cu sare ascunsa, cum sunt mezelurile, aperitivele, chips-urile, conservele, branzeturile uscate, preparatele fast-food.

De ce sa te feresti

Stai departe in sarcina de mancarea din fructe de mare crude, pestele-spada, macrou! Acestea pot avea continut mare de mercur. Scoate din dieta alimentele imbogatite cu fitosteroli (margarine), lapte proaspat, branza proaspata, coaja de branza. Mizeaza pe lapte pasteurizat, ca sa nu te expui riscului de imbolnavire din cauza microorganismelor. Nu bea alcool in sarcina si bauturi cu cofeina in exces. Prefera ceaiurile din plante, in special ceaiul verde, si sucurile din fructe proaspete. De asemenea, bea multa apa.

@motherandbaby.co.uk