Medicamentele recomandate pentru scăderea colesterolului ar putea avea efect neuroprotector, este concluzia unui studiu recent.

Administrarea regulată a statinelor poate scădea riscul apariţiei bolii Parkinson, este concluzia unui studiu efectuat de o echipă de cercetători de la Brigham and Women’s Hospital şi de la Şcoala de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Harvard, SUA.

În cadrul cercetării au fost monitorizaţi 38.192 de bărbaţi şi 90.874 de femei timp de 12 ani (1994-2006). După această perioadă, au fost diagnosticate 644 de cazuri de Parkinson (338 în rândul femeilor şi 306 la bărbaţi).

„Am remarcat o asociere între administrarea regulată a statinelor şi riscul de a face boala Parkinson, în special în rândul pacienţilor tineri”, au observat cercetătorii.

Este posibil ca efectele benefice neuroprotectoare să fie puse pe seama acţiunii antiinflamatoare şi imunomodulatoare ale medicamentelor recomandate pentru scăderea colesterolului.

Totuşi, date fiind efectele adverse potenţiale ale statinelor, este nevoie de studii suplimentare pentru a explora acţiunea diferitelor subtipuri de statine asupra bolii Parkinson şi a altor afecţiuni neurodegenerative.