Vitamina D, utilă în prevenirea bolilor de inimă

2 jpg jpeg

Un studiu efetuat pe 163 de pacienţi cu insuficienţă cardiacă a arătat că vitamina D, care este produsă de organism la expunerea la lumina soarelui, are puterea de a îmbunătăţi capacitatea inimii de a pompa sânge în corp.

Echipa de la Leeds, care a prezentat rezultatele la o reuniune a Colegiului American de Cardiologie, a descris rezultatele ca fiind „uimitoare“.

British Heart Foundation a solicitat studii mai lungi pentru a evalua pastilele.

Vitamina D este vitală pentru sănătatea oaselor şi a dinţilor şi poate avea beneficii importante de sănătate. Vârsta medie a persoanelor care au participat la studiu a fost de 70 de ani şi, la fel ca mulţi vârstnici, au avut un nivel scăzut de vitamina D, chiar şi pe timpul verii.

„Ei petrec mai puţin timp afară, dar capacitatea pielii de a produce vitamina D, de asemenea, devine mai puţin eficace cu vârsta şi nu înţelegem cu adevărat de ce", a declarat consultantul cardiolog Dr. Klaus Witte.

Pacienţilor li s-a administrat fie o tabletă de vitamina D de 100 micrograme sau una placebo. Ulterior, cercetătorii au măsurat impactul asupra insuficienţei cardiace - o afecţiune în care inima devine prea slabă pentru a pompa sânge în mod corespunzător.

Măsura a cheie a fost fracţia de ejecţie, cantitatea de sânge pompat în afara camerelor inimii, cu fiecare bătaie. La un adult sănătos, cifra este cuprinsă între 60% şi 70%, dar numai un sfert din sânge în inimă era pompat cu succes la pacienţii cu insuficienţă cardiacă.

Dar, la cei care au luat pastile de vitamina D, fracţia de ejecţie a crescut de la 26% la 34%. Dr. Witte a declarat site-ul BBC News: „Este destul de uimitor că administrarea vitaminei D poate avea efecte benefice asupra sănătăţii cardiace. Este prima dată când cineva a arătat ceva de genul asta în ultimii 15 ani".