Vitamina D grăbeşte recuperarea în cazul tuberculozei

2 jpg jpeg

Acest lucru este posibil, graţie vitaminei D care are rolul de a linişti răspunsul inflamator al organismului la infecţie, reducând leziunile provocate plămânilor.

Cercetătorii cred că abilitatea vitaminei D de a calma răspunsurile inflamatorii fără a interveni în acţiunea antibioticelor sugerează că suplimente de vitamina “solară” ar putea fi utile pentru pacienţii care iau antibiotice pentru afecţiuni precum pneumonie, septicemie şi alte infecţii pulmonare.

În cazul tuberculozei, infecţia distruge ţesutul pulmonar, determinând pacienţii să tuşească bacteria, care apoi se răspândeşte prin aer şi poate fi inhalată de alte persoane. În ultimii ani, rata tuberculozei rezistentă la medicamente s-a răspândit rapid în întreaga lume, fapt pentru care specialiştii au început să caute tratamente mai eficiente.

Cercetătorii britanici au descoperit că bacteria care provoacă tuberculoza, a fost eliminată mult mai repede din flegma provenită din adâncul plămânilor pacienţilor care au luat vitamina D şi antibiotice, spre deosebire de cei care au urmat doar un tratament pe bază de antibiotic.