Virusul Papiloma poate să cauzeze cancer la bărbaţi
Virusul Papiloma afectează atât femeile cât şi bărbaţii, dar diferenţele între organele genitale fac ca boala să apară mult mai frecvent la femei. De asemenea, virusul poate provoca şi alte boli şi poate să aibă diferite manifestări.
„Cea mai frecventă formă o vedem pe piele. Sunt negi pe care îi avem mulţi în zona în care avem un traumatism sau o mică leziune — la nivelul gâtului, de exemplu, dacă purtăm cămaşă, sau în alte zone. E o familie foarte mare de viruşi acest Papiloma, peste 100, şi mulţi dintre ei nu dau cancer sau nu sunt cu potenţial oncogen. Sunt câteva zeci de subtipuri care se încadrează în această categorie a potenţialului oncogen şi ei sunt cei care pot să determine aceste îmbolnăviri”, explică Patriciu Achimaş-Cadariu.
Totodată, medicul precizează că virusul Papiloma preferă localizarea în colul uterin, punctând că simpla prezenţă nu presupune apariţia cancerului decât în puţine cazuri, pentru că de cele mai multe ori sistemul umanitar neutralizează virusul, scrie Agerpres.
„Colul uterin are o structură cu totul particulară şi suferă modificări continue din momentul apariţiei ciclului şi până la intrarea în menopauză. Există o zonă la nivelul colului uterin unde acest virus poate să se grefeze. Altă condiţie este şi imunitatea personală, pentru că majoritatea femeilor elimină la un moment dat acest virus, astfel încât, chiar dacă au trecut prin infecţie, nu se îmbolnăvesc. Cancerul de col uterin este o boală multifactorială, îmbină factori genetici cu factori de mediu”, mai spune medicul clujean.
Deşi în multe cazuri infecţia cu HPV poate duce la moarte, în anumite forme ale bolii nu este neapărat necesară intervenţia chirurgicală. Virusul poate fi depistat prin intermediul examenului Babeş-Papanicolau.
Imunitatea scăzută, fumatul, alimentaţia şi stresul cotidian, printre factorii care favorizează apariţia cancerului. Vaccinul poate să prevină boala
„Un număr foarte redus de cazuri — sub 10%, poate chiar sub 5% — dintre persoanele infectate cu HPV fac cancer. Imensa majoritate elimină acest virus, dar atunci când se îndeplinesc anumite condiţii, atunci când există o imunitate scăzută — stresul cotidian contribuie la scăderea imunităţii, alimentaţia, fumatul, alte tratamente, cum ar fi imunosupresoarele la transplantaţi, când sunt mai multe tipuri de viruşi, sunt câteva zeci de subtipuri de HPV cu risc înalt de a produce cancer, — riscul este mai mare. La persoanele fumătoare există un risc în plus de apariţie a bolii, când există infecţia virală”, atenţionează medicul.
Dr. Cadariu atrage atenţia că virusul Papiloma poate fi transmis mai ales prin contact sexual, dar şi prin sărut sau prin contact tegumentar, chiar şi prin diferite obiecte, subliniind că abstinenţa sexuală nu împiedică apariţia bolii.
Cea mai bună metodă de a te feri de HPV este vaccinul, cu atât mai mult cu cât, în cazul contactelor sexuale, nici prezervativul nu asigură protecţia necesară. Multă lume intră în contact cu virusul, dar nu toată lumea face boala.