VIDEO: În România sunt 3.000 de persoane cu distonie

1 2 jpg jpeg

Distonia este a treia cea mai comună boală care afectează mobilitatea. Pe lângă tremorul esenţial şi boala Parkinson, distonia a făcut multe victime în toate colţurile lumii. Aproximativ 500.000 de europeni sunt diagnosticaţi cu distonie.

În România, se estimează că există 3.000 de persoane cu distonie, dintre care 2.400 de pacienţi au distonie focală şi în jur de 600 se confruntă cu distonie generalizată. Tratamentul ameliorează, nu vindecă

Din păcate, pentru distonie nu există un tratament care să vindece această boală, dar există soluţii terapeutice care pot ameliora semnificativ simptomele.

Astfel, pot creşte calitatea vieţii pacientului: injectarea de toxină botulinică pentru distoniile focale (localizate într-o grupă de muşchi sau într-o zonă a corpului) şi intervenţia de stimulare cerebrală profundă (pentru distoniile generalizate).

Mai poţi citi pe aceeaşi temă:

Majoritatea pacienţilor cu distonie focală răspund la tratamentul cu toxină botulinică de tip A. O fiolă de toxină costă între 1.400 şi 1.800 de lei, iar tratamentul trebuie repetat o dată la trei-patru luni.

Pentru distoniile generalizate (cazurile în care boala s-a extins la majoritatea grupelor de muşchi şi tinde să le afecteze pe toate), principala formă de tratament o reprezintă intervenţia de stimulare cerebrală profundă (DBS).

Această intervenţie se realizează în câteva centre specializate din ţară numai pentru boala Parkinson, dar nu şi pentru cazurile de distonie.

Iată cum se manifestă această tulburare e mişcare: