VIDEO: În România sunt 3.000 de persoane cu distonie

1 2 jpg jpeg

Distonia este a treia cea mai comun─â boal─â care afecteaz─â mobilitatea. Pe l├óng─â tremorul esen┼úial ┼či boala Parkinson, distonia a f─âcut multe victime ├«n toate col┼úurile lumii. Aproximativ 500.000 de europeni sunt diagnostica┼úi cu distonie.

├Än Rom├ónia, se estimeaz─â c─â exist─â 3.000 de persoane cu distonie, dintre care 2.400 de pacien┼úi au distonie focal─â ┼či ├«n jur de 600 se confrunt─â cu distonie generalizat─â. Tratamentul amelioreaz─â, nu vindec─â

Din păcate, pentru distonie nu există un tratament care să vindece această boală, dar există soluţii terapeutice care pot ameliora semnificativ simptomele.

Astfel, pot cre┼čte calitatea vie┼úii pacientului: injectarea de toxin─â botulinic─â pentru distoniile focale (localizate ├«ntr-o grup─â de mu┼čchi sau ├«ntr-o zon─â a corpului) ┼či interven┼úia de stimulare cerebral─â profund─â (pentru distoniile generalizate).

Mai po┼úi citi pe aceea┼či tem─â:

Majoritatea pacien┼úilor cu distonie focal─â r─âspund la tratamentul cu toxin─â botulinic─â de tip A. O fiol─â de toxin─â cost─â ├«ntre 1.400 ┼či 1.800 de lei, iar tratamentul trebuie repetat o dat─â la trei-patru luni.

Pentru distoniile generalizate (cazurile ├«n care boala s-a extins la majoritatea grupelor de mu┼čchi ┼či tinde s─â le afecteze pe toate), principala form─â de tratament o reprezint─â interven┼úia de stimulare cerebral─â profund─â (DBS).

Aceast─â interven┼úie se realizeaz─â ├«n c├óteva centre specializate din ┼úar─â numai pentru boala Parkinson, dar nu ┼či pentru cazurile de distonie.

Iat─â cum se manifest─â aceast─â tulburare e mi┼čcare: