VIDEO: Avem aproape 200.000 de tone de exces ponderal!
Vorbim despre exces ponderal când indicele masei corporale (BMI) se situează între 25 şi 29.9 kg/mp. Obezitatea poate fi încadrată în cifre, din punct de vedere al indicelui corporal, între 30 kg/mp şi până la 39.9 kg/mp, având mai multe grade de clasificare.
Un indice BMI mai mare de 40kg/mp înseamnă obezitate morbidă, care poate fi tratată doar prin chirurgie metabolică. Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că, în prezent, 1 din 3 persoane adulte este supraponderală (peste 200 de milioane de adulţi), iar 11% din populaţia mondială suferă de obezitate.
În medie, la nivelul statelor membre ale UE, 17% din populaţia adultă suferă de obezitate. Mai mult, 52% din adulţii europeni sunt consideraţi supraponderali sau obezi. În termeni mai simpli, un adult din doi şi aproape un copil din trei intră în categoria persoanelor supraponderale sau obeze.
În România, 70% din populaţia feminină suferă de constipaţie sau alte probleme de tranzit intestinal, susţine Societatea Româna de Gastroenterologie.
De asemenea, România se află pe locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte incidenţa obezităţii conform IOTF (International Obesity Task Force). În total, populaţia României are aproximativ 200.000 tone de exces ponderal.
Studiile la nivel naţional au mai scos la iveală că peste jumătate dintre români se confruntă cu problema kilogramelor în plus. De asemenea, o treime (34%) din populaţia României este supraponderală, iar aproximativ un sfert (20%) suferă deja de obezitate, relevă studiul.
Cercetătorii au mai descoperit că peste 56% dintre barbaţii români sunt supraponderali şi obezi, în timp ce în rândul femeilor, 48% se confruntă cu această afecţiune. Mai mult, 18% dintre tinerii cu vârste între 15-24 de ani sunt supraponderali.
Aşa se calculează indicele masei corporale: