Prima persoană diagnosticată cu variola maimuței. Ce simptome are boala

rani jpg

O persoană din Anglia a fost diagnosticată cu o afecțiune rară, variola maimuței, conform Agenției de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA).

Se crede că pacientul a luat virusul din Nigeria, unde a călătorit, iar acum este tratat într-o clinic pentru boli infecțioase.

„Este important de subliniat că variola maimuței nu se răspândește ușor de la om la om, iar riscul general în rândul publicului larg este foarte scăzut”, a declarat Colin Brown, șeful departamentului pentru infecții clinice din cadrul UKSHA.

Variola maimuței este o infecție virală rară, asemănătoare cu variola umană, cea care a fost eradicată în 1980. Deși variola maimuței produce o formă de boală mai ușoară decât variola umană, majoritatea persoanelor infectate recuperându-se în câteva săptâmâni, aceasta poate fi însă fatală în unele cazuri.

Simptomele inițiale ale variolei maimuțelor includeau febră, dureri de cap, musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați, frisoane și epuizar.

În general, se poate dezvolta o erupție cutanată, care începe adesea pe față, apoi se răspândește în alte părți ale corpului. Erupția se schimbă și trece prin diferite etape înainte de a forma în sfârșit o crustă, care mai târziu cade.

Se poate răspândi atunci când cineva este în contact strâns cu o persoană infectată. Virusul poate pătrunde în organism printr-o rană de la  nivelul pielii, căi respiratorii sau prin ochi, nas sau gură.

Se poate răspândi, de asemenea, și prin contactul cu animale infectate, cum ar fi maimuțe, șobolani și veverițe, sau prin obiecte contaminate cu acest virus, cum ar fi așternuturile și îmbrăcămintea.