Varianta Delta are simptome modificate. Iat─â care sunt acestea!

1 durere cap jpg jpeg

Pre┼čedinta Societ─â┼úii Rom├óne de Epidemiologie, dr. Doina Azoic─âi, afirm─â c─â varianta Delta a noului coronavirusului nu mai debuteaz─â cu manifest─ârile obi┼čnuite.

Varianta Delta a fost depistat─â prima dat─â ├«n India, devenind dominant─â ├«n Marea Britanie, fiind cu cel pu┼úin 40% mai contagioas─â dec├ót varianta Alpha.  

ÔÇŁ├Än momentul ├«n care a intrat ├«n circula┼úie tulpina Delta, pe l├óng─â faptul c─â prezint─â o infectivitate mult mai crescut─â, chiar ┼či simptomele sunt modificate. Dac─â ├«n cazul celorlate infect─âri, pe primul loc erau febra, pierderea gustului, mirosului ┼či celelalte simptome de tip respirator, cum ar fi tusea iritativ─â, ├«n cazul infect─ârilor cu Delta, simptomele sunt mai pu┼úin specifice ├«n sensul c─â se remarc─â obstruc┼úie nazal─â cu rinoree, mialgii (dureri musculare), cefalee (durere de cap), tuse dar ├«ntr-o mai mic─â m─âsur─â a cazurilor ┼či sigur c─â sunt ┼či situa┼úii ├«n care se ├«nregistreaz─â subfebrilit─â┼úi sau febr─â. Aceasta este succesiunea manifest─ârilorÔÇŁ, a declarat epidemiologul ┼čef Doina Azoic─âi pentru

.

Specialistul a mai precizat c─â vaccinarea face diferen┼úa ┼či ├«n acest caz. De┼či se pot infecta, cei vaccina┼úi vor avea simptome de intensitate mai sc─âzut─â altfel, ├«n cazul celor nevaccina┼úi, pe l├óng─â aceste simptome pot s─â apar─â ┼či fenomenele specifice la o infec┼úie care determin─â forme medii sau grave de boal─â, cum ar fi dispnee (respira┼úie dificil─â), detres─â respiratorie (care apare atunci c├ónd lichidul se acumuleaz─â ├«n alveolele mici, elastice din pl─âm├óni. Mai mult fluid ├«n pl─âm├óni ├«nseamn─â mai pu┼úin oxigen ce poate ajunge ├«n s├ónge. Acest lucru priveaz─â organele de oxigenul de care au nevoie pentru a func┼úiona).

ÔÇŁLa orice semn sau simptom care apare, indiferent care este succesiunea lor, persoana respectiv─â trebuie s─â se adreseze unui serviciu prin care se poate face testarea ┼či se poate pune diagnostic prin evalu─âri suplimentare de inefca┼úie SARS-CoV-2ÔÇŁ, a mai precizat Doina Azoic─âi.

Citeste si: Care sunt simptomele care arată o posibilă infecţie cu varianta Delta a noului coronavirus