Tulpina Delta a suferit o mutaţie. Cât de periculoasă este

1 coronavirus jpg jpeg

Speciali┼čtii ├«n domeniu urm─âresc cu interes o urma┼č─â a tulpinii Delta, care ar avea un risc mai mare de contagiozitate ┼či care este deja responsabil─â de numeroase cazuri de infectare ├«n Marea Britanie.

Este vorba despre AY.4.2, care a fost observat─â recent de virusologi ┼či care este responsabil─â de 10% din cazurile din Marea Britanie.

Prevalen┼úa ei este ├«n cre┼čtere, dar nu la fel de rapid ca varianta Delta.

AY.4.2 pare s─â fie cu 10-15% mai contagioas─â dec├ót Delta original─â, potrivit expertilor Jeffrey Barrett, director al Genomics Initiative la Institutul Wellcome Sanger din Cambridge, ┼či Francois Balloux, director la University College London Genetics Institute.

Unii speciali┼čti din Statele Unite ale Americii au asociat aceast─â variant─â cu num─ârul mare de cazuri de COVID-19 ┼či de decese asociate din Marea Britanie.

Aceasta este una dintre cele 54 de subvariante ale Delta ce au fost consemnate ├«n lume. AY.4.2 are dou─â muta┼úii caracteristice ├«n proteina spike cu care coronavirusul infecteaz─â celule umane, muta┼úii intitulate Y145H ┼či A222V, informeaz─â hotnews.ro.