Tratamentul f─âr─â interferon pentru hepatita cronic─â C

1 2 jpg jpeg

Potrivit unui comunicat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), au fost semnate contractele cost-volum-rezultat pe aria terapeutică hepatita cronică virală C pentru un număr de 10.000 de pacienţi.

Pasul urm─âtor const─â ├«n emiterea de CNAS a unor formulare de prescriere a tratamentelor ├«n baza unor protocoale elaborate de comisia de specialitate din cadrul Ministerului S─ân─ât─â┼úii. Cine poate beneficia de tratament Noua etap─â de tratament pentru hepatita cronic─â viral─â C vizeaz─â persoanele care sufer─â de ciroz─â compensat─â (fibroz─â F3 ┼či F4), fibroz─â F2 cu manifest─âri extrahepatice de tip autoimun, de limfom, hepatocarcinom, hemofilie, talasemie major─â, precum ┼či pe cele diagnosticate cu insuficien┼ú─â renal─â, aflate ├«n dializ─â, care au transplant hepatic sau ciroz─â decompensat─â.

Circa 5.900 de pacienţi au fost trataţi fără interferon cu succes în urma primului contract finalizat în noiembrie 2016. De aceea, de data aceasta este mai mare numărul celor care pot beneficia de acest tratament.

Un prim rezultat pozitiv al tratamentului fără interferon a fost observat în anul 2011, într-un studiu clinic.

Terapia a devenit disponibilă după 4 ani, când Comisia Europeană a acordat autorizaţia de punere pe piaţă a tratamentului oral fără interferon care poate vindeca boala. Este singurul care conţine 3 mecanisme antivirale diferite care atacă virusul hepatitis C.

├Än mod obi┼čnuit, pentru tratarea hepatitei virale C se recomandat─â o terapie combinat─â cu interferon ┼či ribavirin─â, cu o eficacitate de 55%. Rata de succes depinde mult de gradul afect─ârii hepatice ┼či de genotipul viral.