Tratamentul fără interferon pentru hepatita cronică C

Potrivit unui comunicat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), au fost semnate contractele cost-volum-rezultat pe aria terapeutică hepatita cronică virală C pentru un număr de 10.000 de pacienţi.
Pasul următor constă în emiterea de CNAS a unor formulare de prescriere a tratamentelor în baza unor protocoale elaborate de comisia de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii. Cine poate beneficia de tratament Noua etapă de tratament pentru hepatita cronică virală C vizează persoanele care suferă de ciroză compensată (fibroză F3 şi F4), fibroză F2 cu manifestări extrahepatice de tip autoimun, de limfom, hepatocarcinom, hemofilie, talasemie majoră, precum şi pe cele diagnosticate cu insuficienţă renală, aflate în dializă, care au transplant hepatic sau ciroză decompensată.
Circa 5.900 de pacienţi au fost trataţi fără interferon cu succes în urma primului contract finalizat în noiembrie 2016. De aceea, de data aceasta este mai mare numărul celor care pot beneficia de acest tratament.
Un prim rezultat pozitiv al tratamentului fără interferon a fost observat în anul 2011, într-un studiu clinic.
Terapia a devenit disponibilă după 4 ani, când Comisia Europeană a acordat autorizaţia de punere pe piaţă a tratamentului oral fără interferon care poate vindeca boala. Este singurul care conţine 3 mecanisme antivirale diferite care atacă virusul hepatitis C.
În mod obişnuit, pentru tratarea hepatitei virale C se recomandată o terapie combinată cu interferon şi ribavirină, cu o eficacitate de 55%. Rata de succes depinde mult de gradul afectării hepatice şi de genotipul viral.