Tot mai puţine persoane se vaccinează contra gripei

1 2 jpg jpeg

Statisticile din ultimii ani au arătat o scădere considerabilă a ratei imunizării prin vaccinare atât în rândul adulţilor, dar mai ales în rândul copiilor, au atras atenţia specialiştii reunuţi la masa rotundă cu tema “Gripa sezonieră – Politici de prevenţie şi implicaţii socio - economice”, organizată de Asociaţia Pro Imunizare.

Scăderea numărului de copii vaccinaţi în România reprezintă un semnal de alarmă atât pentru specialişti cât şi pentru autorităţi.

''Prevenţia este o luptă pe termen lung, iar rezultatele se văd în 10 - 15 ani. Tocmai de aceea, finanţarea pentru astfel de campanii de prevenţie reprezintă o provocare”, a declarat Cristina Vladu, Consilier, Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii.

Conform statisticilor, Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Dr. Adriana Pistol, a atras atenţia asupra creşterii incidenţei cazurilor de gripă de la un an la altul, în timp ce procentul de vaccinare este în continuă scădere.

“În sezonul 2012-2013, au fost confirmate 755 cazuri de gripă, de aproape trei ori mai multe comparativ cu sezonul precedent. Prin imunizare ne arătăm grija şi responsabilitatea faţă de cei din jur, faţă de comunitate şi în acelaşi timp îi protejăm pe cei care nu se pot vaccina. Şi acest exerciţiu de responsabilitate trebuie făcut anual. Mai mult decât atât, ne gândim de foarte mult timp la indroducerea recomandării vaccinării şi la alte categorii, cum ar fi cadrele didactice”, a declarat Dr. Adriana Pistol.

Vaccinarea antigripală a gravidelor rămâne prioritară şi anul acesta

Comform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), compozitia vaccinulul antigripal pentru sezonul 2013 – 2014 este: A/California/7/2009 (H1N1) pdm09, A/Victoria/361/2011 (H3N2), B/Massachusetts/02/2012. "Este important să conştientizăm faptul că vaccinarea antigripală este indicată tuturor gravidelor, vaccinul asigurându-le protecţia în faţa gripei nu doar lor, ci şi a nou-născutului", a declarat Prof. Dr. Victoria Aramă, medic primar boli infecţioase la INBI "Prof. Dr. Matei Balş".