Tot mai multe cazuri de cancer de piele

1 2 jpg jpeg

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în fiecare an aproape 3 milioane de persoane din întreaga lume sunt diagnosticate cu această problemă de sănătate.

Şi în România au fost depistate un număr triplu de cazuri de cancer de piele în 2014 faţă de 2013, spune dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog în cadrul „Dr Leventer Centre“ din Capitală.

2 jpg jpeg

„Controlul anual al pielii este obligatoriu cu atât mai mult cu cât recent a fost tras semnalul de alarmă asupra riscului sporit de a dezvolta melanom malign de novo (din senin) - chiar şi în cazul persoanelor care nu au aluniţe. Iată, lipsa acestora nu este o asigurare de sănătate veşnică, deoarece persoanele care nu le au pot face cancere cu evoluţie mai gravă. Controlul anual permite surprinderea din timp a unor leziuni cutanate riscante“, afirmă medicul Mihaela Leventer.

Aluniţele sunt primele semne de pe piele care trebuie să vă pună pe gânduri, mai ales dacă sunt asimetrice, au margini neregulate, mai multe culori şi cresc în dimensiune. Dar nu singurele.

Şi leziunile provocate de expunerile la ultraviolete, precum keratozele solare, pete roşii, aspre şi descuamate, de pe faţă, scalp, urechi, braţe, se pot transforma în carcinoame spinocelulare, o formă de cancer cutanat.

Cancerul de piele se tratează cu succes dacă este depistat în stadii incipiente. În cazul în care pacienţii ajung târziu la medic, consecinţele pot fi dintre cele mai grave.