Tot mai multe cazuri de cancer de piele

1 2 jpg jpeg

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în fiecare an aproape 3 milioane de persoane din întreaga lume sunt diagnosticate cu această problemă de sănătate.

┼×i ├«n Rom├ónia au fost depistate un num─âr triplu de cazuri de cancer de piele ├«n 2014 fa┼ú─â de 2013, spune dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog ├«n cadrul ÔÇ×Dr Leventer CentreÔÇť din Capital─â.

2 jpg jpeg

ÔÇ×Controlul anual al pielii este obligatoriu cu at├ót mai mult cu c├ót recent a fost tras semnalul de alarm─â asupra riscului sporit de a dezvolta melanom malign de novo (din senin) - chiar ┼či ├«n cazul persoanelor care nu au aluni┼úe. Iat─â, lipsa acestora nu este o asigurare de s─ân─âtate ve┼čnic─â, deoarece persoanele care nu le au pot face cancere cu evolu┼úie mai grav─â. Controlul anual permite surprinderea din timp a unor leziuni cutanate riscanteÔÇť, afirm─â medicul Mihaela Leventer.

Aluni┼úele sunt primele semne de pe piele care trebuie s─â v─â pun─â pe g├ónduri, mai ales dac─â sunt asimetrice, au margini neregulate, mai multe culori ┼či cresc ├«n dimensiune. Dar nu singurele.

┼×i leziunile provocate de expunerile la ultraviolete, precum keratozele solare, pete ro┼čii, aspre ┼či descuamate, de pe fa┼ú─â, scalp, urechi, bra┼úe, se pot transforma ├«n carcinoame spinocelulare, o form─â de cancer cutanat.

Cancerul de piele se tratează cu succes dacă este depistat în stadii incipiente. În cazul în care pacienţii ajung târziu la medic, consecinţele pot fi dintre cele mai grave.