Tot ce trebuie să ştii despre pastilele de slăbit

1 2 jpg jpeg

Deschizi televizorul şi inevitabil, dai peste reclamele la suplimente care promit pierderea în greutate fără efort sau restricţii alimentare. Află care este diferenţa între diversele metode de slăbit cu pastile, în ce condiţii poţi apela la ele şi la ce riscuri te expui.

Cum acţionează

Pastilele pentru slăbit se împart în două categorii: medicamente şi suplimente alimentare. La rândul lor, medicamentele pentru slăbit sunt de două feluri: cele care reduc apetitul şi cele care limitează absorbţia de grăsimi la nivelul sistemului digestiv. Cele din prima categorie acţionează asupra sistemului nervos central şi au proprietăţi asemănătoare cu amfetaminele, antidepresivele şi medicamentele administrate în tratamentul diabetului zaharat.

Administrare doar sub supraveghere medicală

Pastilele pentru slăbit, indiferent de tip, se iau doar la recomandarea şi sub controlul medicului. În general, sunt indicate doar persoanelor a căror stare de sănătate este pusă în pericol de numărul de kilograme în plus şi care nu au reuşit să slăbească printr-un regim alimentar sau care nu pot face efort fizic. În această categorie intră persoanele care suferă de obezitate şi cele supraponderale, mai ales dacă au hipertensiune arterială, nivel crescut al colesterolului rău, LDL, cele cu diabet zaharat de tip 2 sau cu apnee de somn. Tratamentul medicamentos vine în completarea unei diete bazată pe anumite restricţii alimentare, completată de exerciţii fizice, atunci când este posibil.

Provoacă tulburări cardiace

Persoanele care iau medicamente pentru slăbit trebuie să fie monitorizate de către medic pe perioada tratamentului, deoarece pastilele care reduc apetitul pot declanşa sau agrava unele afecţiuni deja existente. Printre cel mai des întâlnite efecte adverse se numără bolile cardiovasculare: palpitaţiile, tahicardia, creşterea valorilor tensiunii arteriale şi chiar infarctul de miocard. Mai pot da insomnii, dureri de cap, tulburări comportamentale şi afecţiuni digestive: diaree, constipaţie, vărsături. Există riscul, de asemenea, ca odată terminat tratamentul, persoana să revină la greutatea iniţială.

Citeşte mai multe pe această temă AICI