Ţigările electronice dăunează sănătăţii la fel de mult ca şi cele normale
Ţigările electronice sunt dispozitive cu nicotină care se eliberează prin vapori, nu prin fum, iar procesul nu implică ardere.
Savanţii de la Universitatea din Atena au efectuat un experiment care a vizat identificarea efectelor adverse date de ţigările electronice.
În urma studiului, s-a observat că acestea nu numai că nu protejează plămânii împotriva nicotinei, dar le produce şi daune.
Experţii greci au studiat modul cum reacţionează organismul a 32 de persoane, dintre care opt nefumători şi 24 de fumători, 11 sănătoşi şi 13 cu probleme pulmonare.
Toţi au fumat timp de 10 minute din ţigara electronică, după care savanţii greci le-au măsurat capacitatea respiratorie cu ajutorul spirometrului.
După acest experiment, s-a descoperit că la toţi participanţii la studiu s-au produs daune asupra plămânilor, imediat după consum.
Ţigara electronică a dus la o creşterea rapidă a rezistenţei tractului respirator la fluxul de aer în timpul inspirării şi expirării.
La voluntarii nefumători, această rezistenţă a crescut de la 182% la 206%, iar la fumătorii fără probleme pulmonare a crescut de la 176% la 220%.