┼óig─ârile electronice d─âuneaz─â s─ân─ât─â┼úii la fel de mult ca ┼či cele normale

1 2 jpg jpeg

Ţigările electronice sunt dispozitive cu nicotină care se eliberează prin vapori, nu prin fum, iar procesul nu implică ardere.

Savanţii de la Universitatea din Atena au efectuat un experiment care a vizat identificarea efectelor adverse date de ţigările electronice.

├Än urma studiului, s-a observat c─â acestea nu numai c─â nu protejeaz─â pl─âm├ónii ├«mpotriva nicotinei, dar le produce ┼či daune.

Exper┼úii greci au studiat modul cum reac┼úioneaz─â organismul a 32 de persoane, dintre care opt nefum─âtori ┼či 24 de fum─âtori, 11 s─ân─âto┼či ┼či 13 cu probleme pulmonare.

Toţi au fumat timp de 10 minute din ţigara electronică, după care savanţii greci le-au măsurat capacitatea respiratorie cu ajutorul spirometrului.

După acest experiment, s-a descoperit că la toţi participanţii la studiu s-au produs daune asupra plămânilor, imediat după consum.

┼óigara electronic─â a dus la o cre┼čterea rapid─â a rezisten┼úei tractului respirator la fluxul de aer ├«n timpul inspir─ârii ┼či expir─ârii.

La voluntarii nefumători, această rezistenţă a crescut de la 182% la 206%, iar la fumătorii fără probleme pulmonare a crescut de la 176% la 220%.