Testul care îţi spune la ce boli eşti predispus
În cadrul celei de A VI-a Conferinţe „Sănătate prin Alimentaţie”, desfăşurată la Bucureşti, a avut loc primul Simpozion Naţional de Nutrigenetică. Cu această ocazie, a fost semnalat faptul că pe piaţa din România există deja unul dintre cele mai complexe teste genetice de nutriţie existente în lume, PathwayFit.
Medicina viitorului este reprezentată de medicina de precizie. Nutrigenetica este o ramură a medicinii de precizie şi studiază modul în care variaţiile genetice individuale influenţează reacţia organismului la diferite alimente. Cunoscând aceste date, profesioniştii din domeniul sănătăţii pot să vorbească, într-adevăr, despre personalizarea recomandărilor medicale.
Cum pot genele AND-ului să ne influenţeze stilul de viaţă, nutriţia şi mişcarea
Testul PathwayFit este o analiză genetică care se realizează din saliva pacientului, o singuă dată în viaţă, iar prin analiza a peste 75 de markeri genetici oferă un raport personalizat, cu informaţii importante pentru medic şi pacient despre felul în care genele (ADN-ul) pot influenţa stilul de viaţă, dieta, nutriţia şi exerciţiile fizice.
Acest test oferă informaţii despre tipul de dietă care se potriveşte pacientului, predispoziţia genetică pentru un anumit comportament alimentar sau deficite de vitamine, minerale sau de a dezvolta anumite boli (diabet zaharat, hipertensiune, dislipidemie). De asemenea, recomandă tipul de activitate fizică potrivită profilului genetic şi oferă informaţii despre predispoziţia genetică de apariţie a leziunilor la nivelul tendonului lui Ahile.
Pot fi prevenite bolile cronice
Deoarece acest test este un instrument medical, se recomandă ca raportul acestuia să fie interpretat împreună cu medicul specialist nutriţionist, care, ţinând seama şi de starea clinică a pacientului şi de afecţiunile asociate, să elaboreze împreună cu acesta un plan personalizat de îngrijire.
Testul poate fi efectuat de orice persoană, indiferent de vârstă sau afecţiuni asociate, dar fiind vorba despre predispoziţia genetică, beneficiul maxim îl au cei mai tineri, care pot să facă prevenţie primară, astfel încât să fie prevenită apariţia bolilor cronice.