Testează-ţi gratuit sănătatea plămânilor

1 2 jpg jpeg

Mai exact, persoanele interesante pot beneficia gratuit de o spirometrie ├«ntre orele 9.30 ┼či 16.30. Test─ârile sunt organizate de Societatea Rom├ón─â de Pneumologie, cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului.

Spirometria, investiga┼úie care dureaz─â ├«n medie doar 3 minute, ├«┼úi poate spune nu numai care este v├órsta real─â a pl─âm├óinilor t─âi, ci ┼či dac─â suferi sau e┼čti predispus afec┼úiunilor pulmonare.

Spirometria este o analiz─â nedureroas─â, care m─âsoar─â capacitatea pulmonar─â. Tot ce ai de f─âcut este s─â fixezi pe nas o pens─â steril─â ┼či s─â sufli ├«ntr-un tub cu filtru antibacterian ata┼čat unui aparat mic numit spirometru. Rezultatul este imprimat imediat ┼či medicul d─â rezultatul pe loc.

La fel de lipsită de nocivitate ca o electrocardiogramă, spirometria te anunţă dacă este nevoie de analize în plus pentru depistarea la timp a unei afecţiuni a plămânilor cum este astmul.

Test─ârile gratuite au ┼či scopul de a atrage aten┼úia popula┼úiei asupra num─ârului tot mai mare de cazuri de astm bron┼čic. Potrivit pre┼čedintelui Societ─â┼úii Rom├óne de Pneumologie ┼či reprezentantul GINA (Global Initiative for Asthma) ├«n Rom├ónia, prof. dr. Florin Mih─âl┼úan, ├«ntre 4-6% din popula┼úie sufer─â de astm (800.000 - 1.000.000 de cazuri) ┼či inciden┼úa bolii a crescut ├«n ultimii ani.

ÔÇ×Spre sf├ór┼čitul anului, inten┼úion─âm s─â demar─âm o anchet─â pentru a vedea exact care este prevalen┼úa astmului ├«n Rom├ónia. Este ├«ngrijor─âtor c─â la nivel mondial, astmul afecteaz─â 300.000.000 de oameni, fiind cea mai r─âsp├óndit─â boal─â cronic─â printre copii. Doar ├«n Europa, 30.000.000 de persoane sufer─â de astm, iar ├«n Europa de Vest, o persoan─â moare ├«n fiecare or─â din cauza unui tip de astm sever sau netratat corespunz─âtorÔÇŁ, aten┼úioneaz─â prof. dr. Mih─âl┼úan.

Atenţie!

Sunt predispu┼či la astm...

... cei care au alergii alimentare, la polen, praf de cas─â, blan─â de animale, fum;

ÔÇŽcopiii, mai ales baie┼úii. Ei au un risc aproape dublu s─â fac─â astm, comparativ cu fetele. E posibil s─â ai astm dac─â observi urm─âtoarele semne:

- tusea, mai ales noaptea ┼či la trezire;

- senzaţia de sufocare;

- senzaţia de strângere a pieptului;

- ┼čuierat ├«n pl─âm├óni (wheezing).