Testează-ţi gratuit sănătatea plămânilor

1 2 jpg jpeg

Mai exact, persoanele interesante pot beneficia gratuit de o spirometrie între orele 9.30 şi 16.30. Testările sunt organizate de Societatea Română de Pneumologie, cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului.

Spirometria, investigaţie care durează în medie doar 3 minute, îţi poate spune nu numai care este vârsta reală a plămâinilor tăi, ci şi dacă suferi sau eşti predispus afecţiunilor pulmonare.

Spirometria este o analiză nedureroasă, care măsoară capacitatea pulmonară. Tot ce ai de făcut este să fixezi pe nas o pensă sterilă şi să sufli într-un tub cu filtru antibacterian ataşat unui aparat mic numit spirometru. Rezultatul este imprimat imediat şi medicul dă rezultatul pe loc.

La fel de lipsită de nocivitate ca o electrocardiogramă, spirometria te anunţă dacă este nevoie de analize în plus pentru depistarea la timp a unei afecţiuni a plămânilor cum este astmul.

Testările gratuite au şi scopul de a atrage atenţia populaţiei asupra numărului tot mai mare de cazuri de astm bronşic. Potrivit preşedintelui Societăţii Române de Pneumologie şi reprezentantul GINA (Global Initiative for Asthma) în România, prof. dr. Florin Mihălţan, între 4-6% din populaţie suferă de astm (800.000 - 1.000.000 de cazuri) şi incidenţa bolii a crescut în ultimii ani.

„Spre sfârşitul anului, intenţionăm să demarăm o anchetă pentru a vedea exact care este prevalenţa astmului în România. Este îngrijorător că la nivel mondial, astmul afectează 300.000.000 de oameni, fiind cea mai răspândită boală cronică printre copii. Doar în Europa, 30.000.000 de persoane suferă de astm, iar în Europa de Vest, o persoană moare în fiecare oră din cauza unui tip de astm sever sau netratat corespunzător”, atenţionează prof. dr. Mihălţan.

Atenţie!

Sunt predispuşi la astm...

... cei care au alergii alimentare, la polen, praf de casă, blană de animale, fum;

…copiii, mai ales baieţii. Ei au un risc aproape dublu să facă astm, comparativ cu fetele. E posibil să ai astm dacă observi următoarele semne:

- tusea, mai ales noaptea şi la trezire;

- senzaţia de sufocare;

- senzaţia de strângere a pieptului;

- şuierat în plămâni (wheezing).