Testări gratuite pentru depistarea cancerului de sân

2 2 jpg jpeg

În lunile octombrie şi noiembrie, peste 1.000 de femei vor beneficia de examinări gratuite menite să depisteze cancerul de sân. Aflată deja la cea de-a patra ediţie, campania „Nu am făcut destul”, derulată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), şi-a propus să ajungă anul acesta în zona Moldovei pentru a le convinge pe cât mai multe femei din zonele rurale şi nu numai, să meargă constant la un control de specialitate, astfel încât să poată preveni instalarea bolii şi, atunci unde este cazul, să înceapă tratamentul la timp, înainte să fie prea târziu.

În weekendul 21-22 octombrie caravana va poposi în comunele Vânători Neamţ şi Răuceşti - din judeţul Neamţ.

În zilele 28-29 octombrie se vor face testări în comunele Falciu şi Stănileşti, iar în 4-5 noiembrie, caravana va ajunge în localităţile Balcani- Schitu Frumoasa şi Berceşti Taslău.

Pe 11 şi 12 noiembrie vor beneficia de testări gratuite femeile din comunele Udeşti şi Mânăstirea Humorului din judeţul Suceava.

Mai multe detalii despre campanie şi programul complet al caravanei pot fi găsite pe www.invingemcancerul.ro.

Şi bărbaţii pot face testări gratuite

Voluntarii de la Societatea Studenţilor Medicinişti Iaşi (SSMI) vor efectua măsurători de glicemie, tensiune şi pulsoximetrie, consultaţii oftalmologice, dar şi o electrocardiogramă. Toate aceste testări pot fi făcute şi de bărbaţi.

8 din 10 femei n-au fost niciodată la un control al sânilor

Specialiştii trag un semnal de alarmă şi le îndeamnă pe femei să-şi facă lunar o autoexaminare a sânilor şi, cel puţin o dată pe an, să meargă la control la medicul specialist. Cu toate acestea, 8 din 10 femei care locuiesc în zonele rurale n-au fost niciodată la un control medical al sânilor.

„Foarte multe femei se tem să meargă la un control de specialitate, iar acest lucru nu face decât să agraveze situaţia. Cancerul de sân este o boală care se tratează cu succes în ziua de astăzi, însă este extrem de important să fie depistat în fază incipientă. 14% dintre femeile care au beneficiat anul trecut de controale gratuite prezentau suspiciuni de cancer de sân. Iar această cifră ar trebui să tragă un semnal de alarmă în rândurile autorităţilor competente”, spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Anul trecut, în cadrul campaniei desfăşurate în şapte judeţe din sudul şi centrul ţării, nu mai puţin de 1.129 de femei au beneficiat de examinări gratuite ale sânilor. Dintre acestea, 78% nu făcuseră niciodată un control la sân, 14% dintre ele prezentau suspiciuni de cancer de sân, iar 6% aveau istoric familial legat de acest tip de cancer. De asemenea, 97% dintre femeile care prezentau suspiciuni erau trecute de 40 de ani.

Cancerul de sân apare din ce în ce mai des la femeile tinere

Cancerul de sân este o boală gravă, reprezentând una dintre principalele cauze de mortalitate în rândul femeilor din România şi din întreaga lume. Cu toate că este o afecţiune care se poate vindeca dacă este depistată în fază incipientă, cancerul mamar ucide anual peste 9000 de românce.

Apariţia unui nodul la sân nu este un semn de cancer, dar trebuie neapărat investigată

Autoexaminarea regulată a sânilor trebuie să facă parte din rutina oricărei femei

Multe femei depistate cu cancer de sân nu au avut niciun simptom .

Ce poţi face să previi cancerul mamar

Autoexaminarea lunară a sânilor

Încă din adolescenţă, toate femeile ar trebui să îşi examineze lunar sânii, de preferat la o săptamână după apariţia ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în faţa oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înauntru, secreţii.

Controlul la medic

Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani şi o dată pe an după vârsta de 40 de ani.

Mamografia

Specialiştii spun că după vârsta de 40 de ani, orice femeie ar trebui să efectueze anual o mamografie şi să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.