Testări gratuite pentru depistarea bolilor de plămâni

În perioada 19-20 noiembrie, în Parcul Tineretului din Bucureşti, intrarea Şincai, poţi face gratuit o spirometrie între orele 9.00 şi 17.00.
Este o analiză nedureroasă, care măsoară capacitatea pulmonară. Tot ce ai de făcut este să fixezi pe nas o pensă sterilă şi să sufli într-un tub cu filtru antibacterian ataşat unui aparat mic numit spirometru.
Rezultatul este imprimat imediat şi medicul dă rezultatul pe loc. La fel de lipsită de nocivitate ca o electrocardiogramă, spirometria te anunţă dacă este nevoie de analize în plus pentru depistarea la timp a unei afecţiuni a plămânilor cum sunt BPOC (bronho-pneumopatia obstructivă cronică) sau astmul.
Nu amâna să faci o spirometrie dacă...
...vârsta ta depăşeşte 40 ani (când riscul de a suferi de BPOC creşte cu 50%),
...ai obiceiul să fumezi,
...ai o tuse care a devenit deranjantă, mai ales dimineaţa, care durează de câteva luni,
...simţi câteodată că rămâi fără aer,
...oboseşti mai repede la efort (cum ar fi la urcatul scărilor)
...ai un şuierat în piept,
...răceşti mai des şi te vindeci mai greu, chiar şi după 10 zile, chiar dacă ţi se prescrie antibiotic.
La ce riscuri te expui
Dacă nu sunt depistate la timp boli ca astmul sau BPOC, este posibil ca inima să fie afectată, să apară dificultatea de a mai depune efort, bolnavul ajungând să depindă de familie sau de cei din jur.
Specialiştii avertizează că în următorii 4 ani BPOC va deveni a 3-a cauză de deces în lume, după diabet şi hipertensiune. Boala poate fi tratată dacă este depistată din timp, de aceea, spirometria este esenţială încă de la primele simptome.
Din păcate, aproape jumătate dintre bolnavi nici nu ştiu că au boala, dat fiind faptul că simptomele timpurii ale bolii sunt uşor de confundat cu efectele fumatului excesiv sau cu cele ale înaintării în vârstă (tuse, senzaţie de sufocare, oboseală).
Semnele care impun vizita la medicul specialist sunt:
- tusea cronică,
- producţia cronică de spută (flegmă),
- şuierarea, gâfâitul, senzaţia de sufocare (dispnee), instalată cel mai adesea brusc, pe fondul unei oboseli accentuate, sau toleranţa la efort care devine din ce în ce mai redusă.
Având în vedere necesitatea depistării precoce a bolilor de plămâni, Societatea Română de Pneumologie (SRP) desfăşoară a opta ediţie a campaniei sale, „Tu ştii câţi ani au plămânii tăi?”.
„În România sunt încă foarte multe persoane nediagnosticate cu BPOC, sunt mulţi oameni care confundă boala cu bătrâneţea. De aceea, mă bucur că reuşim şi în acest an să facem testări gratuite pentru depistarea BPOC. De asemenea, îi îndemn pe toţi românii care fumează, tuşesc şi nu rezistă la efort să intre pe www.desprebpoc.ro, unde vor găsi toate informaţiile de care au nevoie în articole scrise sau verificate de medicii specialişti“, spune Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele SRP.