Tehnicile de meditaţie, la fel de eficiente ca şi morfina

1 2 jpg jpeg

Mai exact, specialiştii sunt de părere că efectele sedative ale meditaţiei se pot simţi după câteva minute.

La această concluzie au ajuns cercetătorii după ce au efectuat un studiu la care au participat mai mulţi voluntari. În primă fază, aceştia au fost împărţiţi în două grupuri: o parte dintre ei au meditat folosind mai multe tehnici de relaxare şi de respiraţie atunci când simţeau diverse tipuri de dureri, în timp ce ceilalţi au luat medicamente calmante.

Ulterior, voluntarii au fost supuşi unei scanări cerebrale şi au răspuns la mai multe întrebări legate de tipul durerii pe care l-au avut, dar şi dacă terapia a fost de ajutor.

Astfel, rezultatele obţinute au arătat că voluntarii din primul grup au spus că intensitatea durerii s-a redus cu 27% în primele minute după ce au început să mediteze, iar starea emoţională s-a îmbunătăţit cu 44% după ce au aplicat tehnicile de relaxare.

„Cercetarea noastră a arătat că tehnicile de meditaţie pot produce anumite modele în ceea ce priveşte activitatea cerebrală. Bine de ştiut este că doar 20 de minute de meditaţie pe zi pot ajuta la prevenirea şi tratarea diferitelor tipuri de dureri“, a afirmat Fadel Zeidan, cercetător şef în cadrul Centrului Medical „Wake Forest Baptist “din Carolina de Nord.

Concluziile studiului au fost publicate în Jurnalul Medical „Neuroştiinţa“.