Sucurile îndulcite cresc riscul de diabet cu 22%

1 2 jpg jpeg

Ultima cercetare în domeniu sugerează că răcoritoarele îndulcite cu zahăr cresc îngrijorător riscul de a face diabet. Pentru analize s-au utilizat date provenite de la aproximativ 350.000 de persoane, din mai multe ţări europene, printre care: Marea Britanie, Germania, Danemarca, Italia, Spania, Suedia, Franţa, Olanda.

„Avem nevoie de mesaje clare cu privire la efectele nesănătoase cauzate de băuturile îndulcite asupra populaţiei, având în vedere că a crescut consumul de băuturi răcoritoare cu adaos de zahăr în Europa“, atrage atenţia Dora Romaguera, coordonatorul studiului şi om de ştiinţă la Colegiul Imperial din Londra.

Una dintre problemele de sănătate care pot apărea în urma unui consum ridicat de băuturi cum sunt Coca-Cola şi Pepsi este diabetul de tipul II. Afecţiune incurabilă, diabetul de tip II se caracterizează printr-o cantitate mare de zahăr în sânge.

Persoanele care suferă de acest tip de diabet au secreţie proprie de insulină, dar fie este insuficientă, fie există un factor care inhibă acţiunea insulinei.

În afară de riscul de a suferi de diabet, consumul de băuturi răcoritoare îndulcite predispune la obezitate şi afecţiuni cardiovasculare.

Din studiu a reieşit că sucurile de fructe prezintă un risc scăzut spre inexistent de a creşte incidenţa diabetului.

Patrick Wolfe, expert în statistică la Colegiul Universitar din Londra a declarat că rezultatele acestei cercetări sunt evidente: „Tragem linie şi ne dăm seama că băuturile răcoritoare îndulcite nu sunt benefice pentru sănătate. Nu au valoare nutritivă şi există dovezi clare care arată că un consum zilnic expune la diabet de tip II“.