Stresul are şi părţi bune
Când stresul ne copleşeşte, avem tendinţa să căutăm confortul în lucruri care ne fac plăcere, şi uneori apelăm la obiceiuri nesănătoase.
Oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea din California de Sud, SUA, au studiat comportamentul uman atunci când interacţionează cu situaţii „provocatoare“ şi au descoperit că stresul are şi părţi bune asupra psihicului.
În mai multe experimente diferite, cercetătorii coordonaţi de Wedy Wood, profesor de psihologie şi afaceri la universitatea californiană, au descoperit că, în condiţii diferite de stres, toate tipurile de obiceiuri se intensifică, şi nu este vorba doar de cele care provoacă probleme.
„Când nivelul de voinţă scade şi te confrunţi cu nivel mic de energie motivaţională, eşti susceptibil să te întorci la vechile obiceiuri de a mânca prea mult şi de a nu face mişcare. Acest lucru se întâmplă când eşti predispus să cauţi confortul în aceste obiceiuri.
Acelaşi lucru se întâmplă şi cu obiceiurile bune: te poţi întoarce la ele în perioadele stresante, dacă îţi ofereau confort psihic înainte de a suferi de stres“, este de părere Wedy Wood.
Cercetătorul american mai spune că, atunci când sunt stresaţi oameni nu mai sunt capabili să ia decizii cu uşurinţă, deoarece nu au suficientă ambiţie şi se simt copleşiţi.
Aceste presiuni limitează capacitatea noastră de a lua decizii. În aceste situaţii, automat, ne dorim să facem lucruri obişnuite, care ne oferă un confort psihic.
Dacă înainte de stres aveam obiceiuri sănătoase, atunci stresul ne poate aminti de ele şi le poate intensifica.