┼×tii care sunt simptomelor caren┼úei de fier?

1 2 jpg jpeg

Una dintre principalele bariere care limiteaz─â diagnosticarea acestei afec┼úiuni ├«ncepe chiar cu simpla recunoa┼čtere a simptomelor caren┼úei de fier ┼či ale anemiei prin caren┼ú─â de fier: oboseala generalizat─â, de multe ori independent─â de anemie. Alte simptome ├«nt├ólnite sunt unghiile fragile, c─âderea p─ârului ┼či sindromul picioarelor nelini┼čtite.

Deficitul de fier este o afec┼úiune insuficient recunoscut─â ┼či subdiagnosticat─â, chiar ┼či ├«n cadrul sistemelor de s─ân─âtate dezvoltate.

O analiz─â publicat─â recent subliniaz─â importan┼úa ├«ndrum─ârii constante pentru diagnosticarea ┼či tratarea caren┼úei de fier ┼či anemiei prin caren┼ú─â de fier, mai ales ├«n cazul afec┼úiunilor care se manifest─â o perioad─â mai lung─â de timp.

Caren┼úa de fier poate fi prezent─â cu sau f─âr─â anemie. Fierul este esen┼úial pentru func┼úionarea s─ân─âtoas─â a ├«ntregului corp, inclusiv a inimii, mu┼čchilor ┼či celulelor ro┼čii din s├ónge.De asemenea, fierul este important pentru o s─ân─âtate mintal─â ┼či fizic─â optime ┼či are rol ├«n p─âstrarea nivelului ridicat de energie.

ÔÇ×Nu trat─âm ┼či nu corect─âm suficient aceste caren┼úe, iar eviden┼úierea problemei va aduce un pic de mai bine unorpacien┼úi ├«n mare suferin┼ú─â. De asemenea, sunt binecunoscute hemoragiile digestive, care ÔÇô pe cale de consecin┼ú─â ÔÇô duc la pierderi de fier. Aceste pierderi de foarte multe ori nu sunt sesizabile ├«n testele uzuale, dar determin─â o simptomatologie specific─â. De aceea, investigarea deficitului de fier este important─â la aceste persoane ┼či se face prin parametri specifici. Bolile aparatului digestiv constituie placa pivotal─â ├«ntre numeroase cauze de deficit de fier ┼či decizia solu┼úiei terapeutice optime pentru corectarea acestuia. Trebuie ┼úinut cont de faptul c─â aparatul digestiv are o capacitate limitat─â de absorb┼úie a fierului administrat pe cale oral─â, iar acest fier este ├«n general greu de suportat.ÔÇŁ a declarat Prof. Dr. Mircea Diculescu.

Subliniind o alt─â afec┼úiune ├«n care deficien┼úa de fier are un impact semnificativm Prof. Dr. Daniela Barto┼č afirm─â: ÔÇ×Deficitul de fier este o comorbiditate important─â la pacien┼úii cu insuficien┼ú─â cardiac─â. Este foarte frecvent (1 din 2 pacien┼úi cu insuficien┼ú─â cardiac─â cronic─â prezint─â deficit de fier) ┼či are un impact negativ at├ót asupra calit─â┼úii vie┼úii pacien┼úilor, c├ót ┼či asupra duratei lor de via┼ú─â. De aceea, consider o necesitate ca pacien┼úii diagnostica┼úi cu insuficien┼ú─â cardiac─â s─â se investigheze asupra deficitului de fier ┼či s─â ├«l corecteze conform recomand─ârilor medicului cardiologÔÇŁ.

Verifică dacă ai carenţă de fier!

Conform estim─ârilor, o mare parte a popula┼úiei nu este con┼čtient─â de caren┼úa de fier ┼či anemia prin caren┼ú─â de fier. Chiar ┼či ├«n r├óndul celor care sunt con┼čtien┼úi de caren┼úa de fier, exist─â unele persoane care nu-i pot recunoa┼čte simptomele. Pe site-ul carentadefier.ro este disponibil─â o aplica┼úie pentru verificarea simptomelor, un chestionar al investig─ârii st─ârii de oboseal─â, infografice vizuale ┼či alte informa┼úii despre caren┼úa de fier.

Conform unui studiu recent, 44% dintre femeile care au răspuns la chestionar consideră că lipsa de fier are un impact negativ considerabil asupra stării generale de bine, pentru 28% dintre respondente carenţa de fier afectează semnificativ activitatea la locul de muncă, pentru 22% dintre acestea carenţa de fier are un impact considerabil asupra vieţii de familie, asupra vieţii sociale pentru 20% dintre femei, iar pentru 18% au de suferit relaţiile personale.

De asemenea, 22% dintre femeile care au efectuat analize de s├ónge prin care a fost testat nivelul de fier din organism au primit diagnostic de anemie feripriv─â ┼či 19% de caren┼ú─â de fier.

Referitor la ├«n┼úelegerea rolului pe care-l joac─â fierul ├«n organism, peste jum─âtate dintre respondente consider─â c─â rolul fieruluieste de a asigura func┼úionarea optim─â a sistemului imunitar. De asemenea, femeile sunt de p─ârere c─â fierul folose┼čte la transportul oxigenului ├«n celulele ro┼čii; ├«ns─â mai pu┼úin de 1/3 dintre femeile intervievate cunosc faptul c─â fierul este implicat ├«n procesele de cre┼čtere ┼či regenerare a celulelor, ├«n producerea de energie, ├«n dezvoltarea ┼či func┼úionarea creierului ┼či func┼úionarea optim─â a mu┼čchilor.