Ştii care sunt simptomelor carenţei de fier?

1 2 jpg jpeg

Una dintre principalele bariere care limitează diagnosticarea acestei afecţiuni începe chiar cu simpla recunoaştere a simptomelor carenţei de fier şi ale anemiei prin carenţă de fier: oboseala generalizată, de multe ori independentă de anemie. Alte simptome întâlnite sunt unghiile fragile, căderea părului şi sindromul picioarelor neliniştite.

Deficitul de fier este o afecţiune insuficient recunoscută şi subdiagnosticată, chiar şi în cadrul sistemelor de sănătate dezvoltate.

O analiză publicată recent subliniază importanţa îndrumării constante pentru diagnosticarea şi tratarea carenţei de fier şi anemiei prin carenţă de fier, mai ales în cazul afecţiunilor care se manifestă o perioadă mai lungă de timp.

Carenţa de fier poate fi prezentă cu sau fără anemie. Fierul este esenţial pentru funcţionarea sănătoasă a întregului corp, inclusiv a inimii, muşchilor şi celulelor roşii din sânge.De asemenea, fierul este important pentru o sănătate mintală şi fizică optime şi are rol în păstrarea nivelului ridicat de energie.

„Nu tratăm şi nu corectăm suficient aceste carenţe, iar evidenţierea problemei va aduce un pic de mai bine unorpacienţi în mare suferinţă. De asemenea, sunt binecunoscute hemoragiile digestive, care – pe cale de consecinţă – duc la pierderi de fier. Aceste pierderi de foarte multe ori nu sunt sesizabile în testele uzuale, dar determină o simptomatologie specifică. De aceea, investigarea deficitului de fier este importantă la aceste persoane şi se face prin parametri specifici. Bolile aparatului digestiv constituie placa pivotală între numeroase cauze de deficit de fier şi decizia soluţiei terapeutice optime pentru corectarea acestuia. Trebuie ţinut cont de faptul că aparatul digestiv are o capacitate limitată de absorbţie a fierului administrat pe cale orală, iar acest fier este în general greu de suportat.” a declarat Prof. Dr. Mircea Diculescu.

Subliniind o altă afecţiune în care deficienţa de fier are un impact semnificativm Prof. Dr. Daniela Bartoş afirmă: „Deficitul de fier este o comorbiditate importantă la pacienţii cu insuficienţă cardiacă. Este foarte frecvent (1 din 2 pacienţi cu insuficienţă cardiacă cronică prezintă deficit de fier) şi are un impact negativ atât asupra calităţii vieţii pacienţilor, cât şi asupra duratei lor de viaţă. De aceea, consider o necesitate ca pacienţii diagnosticaţi cu insuficienţă cardiacă să se investigheze asupra deficitului de fier şi să îl corecteze conform recomandărilor medicului cardiolog”.

Verifică dacă ai carenţă de fier!

Conform estimărilor, o mare parte a populaţiei nu este conştientă de carenţa de fier şi anemia prin carenţă de fier. Chiar şi în rândul celor care sunt conştienţi de carenţa de fier, există unele persoane care nu-i pot recunoaşte simptomele. Pe site-ul carentadefier.ro este disponibilă o aplicaţie pentru verificarea simptomelor, un chestionar al investigării stării de oboseală, infografice vizuale şi alte informaţii despre carenţa de fier.

Conform unui studiu recent, 44% dintre femeile care au răspuns la chestionar consideră că lipsa de fier are un impact negativ considerabil asupra stării generale de bine, pentru 28% dintre respondente carenţa de fier afectează semnificativ activitatea la locul de muncă, pentru 22% dintre acestea carenţa de fier are un impact considerabil asupra vieţii de familie, asupra vieţii sociale pentru 20% dintre femei, iar pentru 18% au de suferit relaţiile personale.

De asemenea, 22% dintre femeile care au efectuat analize de sânge prin care a fost testat nivelul de fier din organism au primit diagnostic de anemie feriprivă şi 19% de carenţă de fier.

Referitor la înţelegerea rolului pe care-l joacă fierul în organism, peste jumătate dintre respondente consideră că rolul fieruluieste de a asigura funcţionarea optimă a sistemului imunitar. De asemenea, femeile sunt de părere că fierul foloseşte la transportul oxigenului în celulele roşii; însă mai puţin de 1/3 dintre femeile intervievate cunosc faptul că fierul este implicat în procesele de creştere şi regenerare a celulelor, în producerea de energie, în dezvoltarea şi funcţionarea creierului şi funcţionarea optimă a muşchilor.