Sprijin pentru copiii bolnavi abandonaţi în spitale
Adelina Toncean, activistă pentru sănătatea copiilor, a lansat Asociaţia BLONDIE, care îşi propune să ajute copiii cu boli grave abandonaţi în spitale imediat după naştere.
Un studiu UNICEF spune că probabilitatea ca un copil bolnav să fie părăsit în spital este de două ori mai mare decât în cazul unui copil sănătos. Zilnic, în România, 2 copii sunt părăsiţi legal în spital imediat după naştere, din cauza faptului că se nasc bolnavi sau pentru că părinţii nu au cu ce să-i crească. 1360 de copii au murit anul trecut înainte de a împlini 1 an, România fiind ţara cu cea mai mare mortalitate infantilă din Europa.
Deşi există părinţi care îşi iau acasă copiii născuţi cu diverse malformaţii şi apoi luptă din toate puterile, cu sacrificii personale şi cu ajutorul donaţiilor publice, pentru a-i trata, sunt şi alţii care îi abandonează în spital imediat după naştere. „Când o mamă cu un copil foarte bolnav nu simte că are o condiţie suficient de bună pentru a-l ajuta, nici măcar nu crede că prezenţa ei acolo este necesară. Şi atunci lasă copilul în spital, la medici, că ei îl vor face bine, iar ea pleacă, poate de tot, din viaţa copilului. 70% dintre copiii intraţi în sistem au fost părăsiţi la naştere în maternitate, ceea ce arată că decizia de a renunţa a fost luată în momentul în care s-a aflat de afecţiunea copilul.”, spune Adelina Toncean, iniţiatoarea asociaţiei BLONDIE.
În acest context, Adelina, care are o experienţă de mulţi ani în ajutorarea copiilor cu boli grave, lăsaţi în spitale, a pus bazele Asociaţiei BLONDIE. Asociaţia are în plan mai multe proiecte prin care, cu ajutorul voluntarilor, să încerce salvarea acestor copii, prin conectarea instituţiilor care pot contribui la sprijinirea micuţilor abandonaţi şi bolnavi şi prin supravegherea sarcinilor în mediul rural şi în alte medii de risc.
, mai declară
.
În plus, împreună cu Inima Copiilor, Asociaţia BLONDIE a creat şi o aplicaţie pentru identificarea în maternitate a nou-născuţilor, „Certificat de viaţă”, care anunţă în timp real instituţiile în cazul în care mama a dispărut şi a lăsat copilul. Se va şti, astfel, unde trebuie intervenit şi va fi redus riscul de moarte infantilă. Voluntarii sunt o parte esenţială a procesului, fiind necesară pregătirea şi gestionarea lor pentru a le fi de real folos copiilor, pentru a nu-i pune în pericol şi pentru a nu se pune pe ei înşişi în pericol. În acest moment, programul de voluntariat „Niciun copil singur in spital” se desfăşoară doar la Marie Curie, dar se va extinde în câteva maternităţi din Bucureşti, Timişoara, Constanţa şi Cluj.
După identificarea copiilor bolnavi abandonaţi şi trimiterea lor acolo unde pot fi trataţi, în cazul în care aceştia supravieţuiesc şi au o stare bună, e nevoie să fie duşi într-un spaţiu care să le permită reuperarea şi însănătoşirea. Dintre copiii neabandonaţi complet, mulţi provin din familii care trăiesc în condiţii precare şi deci nu le pot asigura o recuperare normală.
, concluzionează
.