Spirometrii gratuite cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Astmului
Spirometriile gratuite, oferite cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Astmului, sărbătorită anul acesta pe 7 mai, se vor face în curtea Spitalului Colţea, cu intrarea dinspre Bd. I. Brătianu, sâmbătă 11 mai şi duminică 12 mai,în intervalul orar 10:00-17:00. Aceste testări destinate persoanelor cu probleme respiratorii sunt simple, nedureroase şi neinvazive.
Astmul este o boală cronică a plămânilor şi căilor respiratorii care nu poate fi vindecată, însă poate fi ţinută sub control prin tratament susţinut. Boala poate apărea la orice vârstă, iar cauza apariţiei nu este cunoscută. Aderenţa la tratament vine cu reducerea şi prevenirea crizelor de astm (tuse, respiraţie şuierătoare, senzaţie de sufocare, frică). Din păcate, mulţi pacienţi nu sunt complianţi, oprind tratamentul când văd că se simt bine. Unii nu-şi iau tratamentul în serios, iar alţii pur şi simplu uită să şi-l administreze.
Medicii atrag atenţia că tratamentul trebuie urmat zilnic pentru a ţine sub control simptomele (respiraţie şuierătoare, tuse în timpul nopţii, răceli care durează mai mult de 10 zile, senzaţie de presiune toracică după efort fizic, expunere la alergeni sau la contactul cu aerul rece) şi pentru a preveni şi limita crizele. „Astmul este controlabil cu un tratament adecvat. Dar asta presupune evaluări periodice la medicul specialist şi mai ales presupune obligatoriu o bună comunicare între medic şi pacient. De ce trebuie tratată boala în fiecare zi? Pentru că astmul înseamnă inflamaţie. O inflamaţie la nivelul căilor aeriene, care predispune o reacţie anormală a acestora, manifestată prin hiperactivitate, bronhoconstricţie, altfel spus, prin spasm. Tratamentul zilnic al inflamaţiei este esenţial în astm”, spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
Tratamentul astmului constă în general în prescrierea unui corticosteroid antiinflamator, administrat cu ajutorul unui inhalator, care să trateze cauzele. Medicamentele de întreţinere tratează boala şi o ţin sub control şi trebuie administrate zilnic. Acestea sunt sub formă de spray-uri, tablete sau injectabile. Medicamentele de urgenţă se administrează la nevoie, pentru a dilata căile respiratorii în criză, şi sunt sub formă de spray-uri.
În lume, mai mult de 30 de milioane de persoane suferă de astm bronşic, iar în România există aproximativ 1 milion de astmatici. În fiecare săptămână, unul din cinci pacienţi suferă o criză de astm atât de severă încât nu poate cere ajutor. Astmul necontrolat, care are simptome zilnic şi care necesită medicaţia de nevoie duce la scăderea calităţii vieţii.
Campania „STOP pentru astm” desfăşurată de SRP are ca obiective evitarea apariţiei exacerbărilor, înţelegerea proceselor care cauzează boala şi prevenirea deceselor. Pentru mai multe informaţii despre această afecţiune, accesaţi site-ul : www.invingeastmul.ro.