Somnul „curăţă“ creierul de toxine

2 jpg jpeg

O echipă de elită de la Centrul Medical Universtar din Rochester, SUA, consideră că în timpul somnului se activează „sistemul de îndepărtare a deşeurilor“. Potrivit studiilor, cele minimum opt ore de repaus reprezintă perioada optimă pentru a fi realizat acest proces de curăţare.

Oamenii de ştiinţă americani spun că, dacă nu se efectuează eliminarea de toxine din creier şi rămân unele proteine dăunătoare, pot apărea, în timp, tulburări neurologice.

În studiul experţilor americani s-a arătat că somnul are un rol important în depozitarea amintirilor şi a îmbunătăţirii procesului de învăţare.

Noul experiment vine cu dovezi care atestă că cel mai important scop al somnului este să „cureţe“ creierul de deşeuri.

„Creierul are la dispoziţie energie limitată şi o foloseşte pentru a funcţiona optim în cele două stări, de trezire şi din timpul somnului“, spune omul de ştiinţă doctorul Maiken Nedergaard.

Expertul dă şi un exemplu sugestiv: „te poţi gândi la această situaţie ca şi cum ar fi vorba despre o petrecere cu invitaţi. Poţi întreţine musafirii sau poţi face curăţenie în timp ce casa e plină de invitaţi. Teoretic, poţi face ambele activităţi în acelaşi timp, practic, este ceva nepotrivit“.