Somnul are un rol vital asupra creierului
Descoperirea experţilor de la Universitatea din Wisconsin (SUA) completează lista cu beneficiile aduse de orele de somn pentru întreaga sănătate.
Oamenii de ştiinţă consideră că au găsit încă un motiv sigur pentru care este bine să ţinem cont de cele 7-8 ore de somn pe noapte. În timp ce corpul se odihneşte, în creier sunt stimulate celulele creierului, din actvitatea acestora rezultând şi alte celule.
Rezultatele au fost observate în cadrul experimentelor pe cobai, şi se crede că acelaşi efect are loc şi în creierul uman.
Descoperirea a fost publicată în jurnalul de Neuroştiinţă.
Doctorul Chiara Cirelli împreună cu echipa sa de experţi au descoperit că în timpul somnului se dublează rata de producţie a celulelor producătoare de mielină, care duc la apariţia oligodentrocitelor, celulele din jurul celulelor nervoase.
Dezvoltarea de celule noi s-a produs în timpul somnului profund, când apar visele.
„De multă vreme cercetătorii studiază modul cum reacţionează celulele nervoase în timpul somnului şi în stare activă“, spune Chiara Cirelli.
Oamenii de ştiinţă susţin că nopţile pierdute şi orele prea puţine de somn pot agrava simtomele de scleroză multilplă, o afecţiune care afectează grav producţia de mielină.