Scade vârsta la care poate apărea un accident vascular

1 2 jpg jpeg

Motivul ar fi imposibilitatea omului de a se adapta la schimbările permanente tipice societăţii contemporane, care-i impun să asimileze informaţii la foc continuu. O viaţă mai puţin haotică şi pauze mai dese care să ne scoată din ritmul galopant pot preveni un AVC.

„A scăzut mult, semnificativ, în ultimii 25 de ani vârsta la care poate apărea un accident vascular. Problema corectă ar fi cum ar trebui să trăim şi ce ar trebui să facem în fiecare zi ca să prevenim acest lucru. Numai prin viaţă mai bine controlată putem face acest lucru şi asta este foarte greu, pentru că, dacă observaţi, s-a schimbat întregul profil al existenţei. În ultimii 30 de ani, există atâtea schimbări socio-psihologice încât umanitatea nu a avut capacitatea să le absoarbă”, a declarat Dafin Mureşanu, preşedintele Fundaţiei Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii.

Acesta a mai adăugat că oamenii trebuie să se adapteze noilor condiţii şi să creeze reguli care să-i ajute.

„Sănătatea nu e un sport de masă, până la urmă. Salvarea este individuală, depinde în ce măsură fiecare reuşeşte să înţeleagă pericolul şi să încerce să se protejeze, să îşi modifice viaţa. Altfel - nicio şansă”, a menţionat el.

Dafin Mureşanu a mai afirmat că pentru a preîntâmpina accidentul vascular ar trebui făcute controale periodice, pentru că nu există mari semne care să anunţe dinainte că acesta ar putea avea loc.

„Controlul ar trebui făcut oricum. De foarte multe ori nu avem mari semne, hipertensiunea arterială se dezvoltă, de exemplu, silenţios şi de multe ori fiind prea ocupaţi nici nu băgăm de seamă până când intervin nenorocirile. Ar trebui făcute aceste controale periodice care sunt foarte bune, mai multă perioadă dedicată unei introspecţii, să fim puţin mai meditativi, să ne mai oprim din vijelia vieţii, asta cred că ne-ar ajuta foarte mult. E foarte important astăzi să formulăm lucruri simple pentru populaţie, ca ea să înţeleagă, şi, în cadrul programului „Acţiunea prioritară în protocolul prespitalicesc”, pentru a găsi o soluţie mai bună de a aduce pacientul la timp şi a alarma sistemul de urgenţă, am încercat să creăm un algoritm”, a mai spus Mureşanu.