Săptămâna Europeană a Vaccinării: ce ne sfătuiesc specialiştii

1 2 jpg jpeg

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) atrage atenţia că scăderea acoperirii vaccinale în România poate fi responsabilă de reapariţia unor boli infecţioase precum şi de creşterea numărului de decese prin boli prevenibile prin vaccinare.

Specialiştii atrag atenţia că vaccinarea reprezintă una dintre cele mai de succes practici medicale folosite de-a lungul timpului şi rămâne şi în zilele noastre o intervenţie care salvează anual de la moarte între 2 şi 3 milioane de vieţi.

Acţiunile din România nu sunt izolate, ele se desfăşoară în toate statele europene, sub egida Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Vaccinurile au un efect de necontestat, aplicarea lor aducând o scădere remarcabilă a mortalităţii infantile in regiunea europeană OMS, în ultimele decade.

În ciuda dovezilor despre siguranţa şi eficacitatea vaccinurilor, încrederea publică în vaccinuri în România este în scădere.

Aceasta reprezintă o provocare continuă în activitatea medicului de familie, al cărui rol important în vaccinare este centrat pe informarea pacienţilor despre necesitatea vaccinării şi riscurile la care se supun persoanele nevaccinate. Vaccinarea în Romania este asigurată majoritar de medicii de familie care administrează vaccinurile tuturor copiilor, sugari, preşcolari şi adulţilor, conform Programului Naţional de Imunizare.

Ca principali vaccinatori, aceştia depun permanent eforturi importante pentru realizarea şi păstrarea acoperirii vaccinale apropiată de valorile recomandate de OMS, pentru a asigura protecţia individuală şi cea a societăţii împotriva bolilor infecţioase.