S-a lansat Ghidul prematurului
Asociaţia Unu şi Unu, prima şi singura asociaţie de părinţi care apără drepturile copiilor prematuri din ţara noastră, a lansat Ghidul Prematurului, un proiect unic în România, realizat cu sprijinul specialiştilor în domeniu şi destinat părinţilor. Ghidul Prematurului a fost elaborat de un grup de specialişti – ginecologi, neonatologi, psihologi -, şi conţine informaţii despre cauzele posibile ale prematurităţii, investigaţii, afecţiuni ale prematurului, alimentaţie, recomandări pentru părinţi, dar şi informaţii utile legate de drepturile copilului prematur, tipuri de concedii la care au dreptul părinţii sau monitorizarea copiilor până la 2 ani.
“Ne dorim ca acest ghid să ajungă la cât mai multe familii care au nevoie de ajutor şi în cât mai multe maternităţi unde sunt aduşi pe lume bebeluşi înainte de termen. Sunt obiective ambiţioase prin care ne dorim să dezvoltăm un proiect menit să construiască o lume mai bună pentru fragilii prematuri şi părinţii acestora. Astfel, Ghidul Prematurului poate deveni o unealtă de comunicare a doctorilor şi părinţilor în toate maternităţile de gradul II şi III din ţară.
În contextul în care în ţara noastră naşterile premature reprezintă aproape 10% din totalul naşterilor, acest ghid reprezintă un mijloc de informare esenţial pentru familiile bebeluşilor născuţi înainte de termen. Acesta mai conţine si detalii despre rolul mamei în terapia neonatală, precum şi despre relaţia prematur – mamă şi modul în care evoluţia unui bebeluş este influenţată de starea mamei. În acelaşi timp, oferă şi o perspectivă interesantă despre cum este pentru un cadru medical să lucreze în terapie intensivă neonatală.
În decursul unui an, în Europa se înregistrează peste 500.000 de naşteri premature, iar în România, rata este de 10%, unul din 10 copii fiind adus pe lume înainte de termen. În prezent, ţara noastră are una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate infantilă din întreaga Europă.