Românii se tem de boli, dar nu se gândesc la prevenţie

1 2 jpg jpeg

În contextul bolilor infecţioase ce pot fi prevenite prin vaccinare, scăderea numărului de copii vaccinaţi în România este un motiv major de îngrijorare atât pentru specialişti, cât şi pentru autorităţi.

"Un studiu recent a ajuns la concluzia că românilor le este teamă că se vor îmbolnăvi, atât ei, cât şi membri familiilor lor, însă, chiar şi aşa, prevenţia nu se regăseşte între atitudinile lor constante. Excepţie fac doar părinţii, care îşi duc copiii la medic. Realitatea este una tristă şi în ceea ce priveşte automedicaţia, aspirina şi antibioticele fiind medicamente pe care românii le iau frecvent, după bunul plac," spune Dr. Oana Falup Pecurariu, Preşedintele Asociaţiei Pro Imunizare (API).

Este mai uşor să previi decât să tratezi!

Imunizarea prin vaccinare asigură controlul unor boli cu prognostic fatal sau grav invalidant (difterie, tetanos, poliomielită, etc.) şi reprezintă un pas uriaş în lupta pentru menţinerea stării de sănătate.

"Prevenţia activă se face prin vaccinare. Iar când vine vorba de vaccinare, cu toţii suntem în faţa unei alegeri care ne aparţine în totalitate şi care trebuie făcută conştient şi în mod responsabil. Aş vrea să ne gândim la boli severe: gripa, pneumonia, rotavirusul, pertussis, care pot fi prevenite prin vaccinare", a menţionat Dr. Oana Falup Pecurariu, Preşedintele Asociaţiei Pro Imunizare (API).

Studiu - 100 de milioane de cazuri de boli contagioase au fost prevenite în Statele Unite prin vaccinare (The New England Journal of Medicine)

O echipă de cercetători de la Universitatea din Pittsburgh (SUA) estimează că, în Statele Unite, programele de vaccinare destinate perioadei copilăriei au prevenit mai bine de 100 de milioane de cazuri de îmbolnăviri cu boli contagioase. Echipa a ajuns la această concluzie după ce a analizat informaţii despre incidenţa bolilor copilăriei şi procentul de vaccinare, întorcându-se în timp pe o perioadă de mai bine de 100 ani. În studiu au fost incluse date statistice pentru 7 boli grave: poliomielită, rujeolă, rubeolă, oreion, hepatită A, difterie şi tuse convulsivă (pertussis) – înainte şi după apariţia vaccinurilor respective. În fiecare caz, apariţia vaccinului a coincis cu o scădere dramatică a incidenţei bolii.