Românii cer ajutor pentru a renunţa la fumat

1 2 jpg jpeg

Creşterea a fost continuă, în fiecare an înregistrându-se mai multe apeluri: de exemplu, 8419 apeluri în primele 9 luni ale anului 2014, faţă de 7938 apeluri în acelaşi interval al anului 2013. Cea mai importantă creştere s-a înregistrat în anul 2012, o dată cu introducerea posibilităţii ca numărul să fie apelat şi din reţelele mobile: de la 1680 apeluri în 2011, la 4327 în 2012.

Bărbaţii sunt, de departe, cei mai interesaţi de a afla informaţii despre renunţarea la fumat. Astfel, în anul 2013, au sunat de 2,5 ori mai mulţi bărbaţi decât femei, iar în primele 9 luni ale anului 2014 raportul a fost şi mai mare: 3,3. De altfel, este cunoscut că bărbaţii se lasă de fumat în proporţie mai mare decât femeile: din totalul bărbaţilor din România , 14% sunt foşti fumători, în timp ce doar 5,8% dintre femei au reuşit să se lase de fumat. De altfel, şi rata de renunţare la fumat este diferită: 28,2% la bărbaţi faţă de 27,5% la femei.

Întrebările cele mai frecvente se referă la efectele medicamentelor şi la problemele cu care fumătorii cred că se vor confrunta când vor renunţa la ţigară: nervozitate (”Ce-o să fac atunci când mă enervez?!”), izolare socială (”Ce-o să mă fac atunci când voi fi cu prietenii fumători?!”), creştere în greutate. Psihologii care le răspund sunt special pregătiţi în domeniul tabacologiei şi asistenţei psihologice a fumătorilor, iar informaţiile pe care le oferă au întotdeauna o bază ştiinţifică.

Şi Pagina de Facebook a Programului https://www.facebook.com/stopfumat.eu este urmărită de public, în primele 10 luni ale anului înregistrându-se o creştere cu 23% a numărului de aprecieri.

Începând din noiembrie 2014, site-ul Programului www.stopfumat.eu are o nouă interfaţă şi noi informaţii, iar în secţiunea FORUM sunt aşteptate întrebări ale fumătorilor pentru specialiştii care le stau la dispoziţie.

Disponibilitatea tratamentului medicamentos este una din întrebările cele mai frecvente din partea persoanelor care doresc să renunţe la fumat. Din fericire, în anul 2014, Ministerul Sănătăţii a reluat finanţarea Programului Stop Fumat astfel încât au putut fi achiziţionate medicamente în valoare de aproape 1 milion lei cu care pot fi trataţi maxim 3000 fumători. Având în vedere că în reţeaua Programului Stop Fumat activează 50 de medici din 28 de judeţe, în anul 2014 pot beneficia de tratament în medie 107 fumători/ judeţ.