Reuşită medicală românească. În ce domeniu suntem pe primul loc în Europa

1 rares nechifor jpg jpeg

Prin inovaţii şi premiere medicale importante, România a schimbat radiologia intervenţională pe plan mondial.

„România este pe primul loc în Europa la calitatea, eficienţa şi numărul de embolizări ale fibroamelor uterine realizate!”, anunţă dr. Rareş Nechifor, medicul român cu cea mai mare şi mai respectată experienţă la nivel european în terapia fibromului uterin prin embolizare care a marcat performanţa de a atinge pragul de 8000 de paciente, tratate cu succes endovascular de afecţiunea de fibrom uterin.

„Intervenţia de embolizare uterină cu numărul 8000 este o performanţă atât profesională, cât şi umană. În Europa, nu există niciun spital din cele peste 100, ce oferă embolizarea ca alternativă la intervenţia chirurgicală, în care să se fi făcut atât de multe proceduri de acest tip. Dar nu numai numărul de intervenţii e important, ci calitatea tratamentului şi rezultatele obţinute. Iar acestea se pot exprima, dincolo de poveşti de viaţă fericite şi probleme de sănătate rezolvate, şi în cifre: 8000 de femei nu au mai trecut printr-o intervenţie chirurgicală, cel puţin 3000 de paciente nu au mai intrat brusc, chirurgical, la menopauză ca urmare a scoaterii ovarelor, am evitat cel puţin 300 de complicaţii majore şi 500 de infecţii severe. Iar statistic am salvat viaţa a 6 femei tinere. Dincolo de factorul uman, şi din punct de vedere logistic aceste intervenţii au ajutat sistemul medical, pentru că prin 8000 de intervenţii endovasculare şi nu chirurgicale, am economisit 24 000 de zile de spitalizare, adică activitatea unui spital cu 100 de paturi pentru cel puţin 3-4 ani. Iar numărul zilelor de concediu medical s-a redus însumat cu 1000 de ani datorită faptului că pacientele s-au reîntors imediat la activitatea lor socială! Imaginaţi-vă că pe lângă economie, a fost şi mult mai puţină suferinţă! Aceste cifre dau pentru mine dimensiunea umană a unui tratament pe care îl practic cu pasiune de atâta timp.”, declară dr. Rareş Nechifor, cu peste 20 de ani de experienţă, unul dintre pionierii radiologiei intervenţionale din România şi membru fondator al Societăţii Române de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România (2009).

De la pacientul cu nr 1, de la începutul anilor 2000, şi până astăzi, la pacientul cu nr. 8000,

 şi echipa sa medicală s-au dezvoltat profesional şi au înregistrat inovaţii şi premiere medicale, recunoscute şi preluate acum de radiologia intervenţională din întreaga lume: „Principiul metodei medicale a rămas acelaşi, tehnica operatorie, însă, s-a rafinat mult, iar medicii radiologi intervenţionişti din România au contribuit mult la asta. La inceputuri, intervenţia se făcea peste tot în lume printr-o arteră de la nivelul piciorului. Noi am fost primii, acum 15 ani, care am făcut procedura prin mână. Aceasta oferă atât un confort suplimentar pacientei, cât şi o reducere de 4 ori a timpului de scopie.

 În prezent, folosim particule de embolizare de tipuri şi dimensiuni diferite, adaptate fiecărui caz în parte. De asemenea, verificăm toate sursele posibile de alimentare a fibroamelor. Acest protocol ne-a permis să obţinem rezultate foarte bune cu succes terapeutic în 98% din cazuri.”, declară

, un reper profesional internaţional şi formator a peste 300 de radiologi intervenţionişti din 27 de ţări ale lumii.

2021 a adus, după opinia şi intervenţiile realizate de

, o creştere a numărului de pacienţi trataţi non-chirurgical, minim invaziv, de afecţiuni cu mare incidenţă în România, cu ajutorul Radiologiei Intervenţionale, recunoscută ca fiind „medicina viitorului”, iar 2022 se anunţă a veni cu dezvoltări însemnate în această ramură medicală: „Radiologia Intervenţională a ajuns la maturitate atât în SUA, cât şi în Europa, începe să fie recunoscută ca o specialitate medicală de sine stătătoare. În consecinţă, şi pregătirea medicilor se face diferit, mult mai temeinic. Sunt tot mai mulţi medici pregătiţi în aceste proceduri şi tot mai multe spitale cu dotarea materială necesară. România a devenit un centru important de educare şi de pregătire a medicilor nu numai din ţară, ci şi din străinătate. Iar prin societatea noastră profesională, ne luptăm să integrăm Radiologia Intervenţională în fluxul terapeutic normal, iar celelalte specialităţi medicale ne arată cu fiecare zi care trece că au din ce în ce mai mare nevoie de noi. Suntem doar la începutul unei curbe de creştere exponenţială al cărei prim beneficiar este pacientul.”, consideră

, convins că o informare corectă şi completă este punctul de plecare în relaţia medic – pacient.