Reumaticii sunt tot mai bine informaţi despre boală

1 2 jpg jpeg

Raportul realizat la nivel global, la care a fost pentru prima dată inclusă şi ţara noastră, aduce veşti pozitive în ceea ce priveşte nivelul de informare deţinut de pacientul reumatic din România, comparativ cu pacienţii din cele 42 de ţări care au participat la studiu.

Rezultatele analizei au fost făcute publice cu prilejul evenimentului „RA: Join the Fight“ - Fiţi alături de noi în lupta împotriva artritei reumatoide, în cadrul Congresului EULAR - Liga Europeană Contra Reumatismului.

La cercetare au participat nu mai puţin de 10.171 de pacienţi, suferinzi de artrită reumatoidă. Din România au fost incluşi în studiu 124 de pacienţi, dintre care 84% femei, cu vârsta medie de 50 de ani.

Conform datelor din raport, peste 60% dintre pacienţi deţin informaţii corecte cu privire la afecţiune şi peste 70% au un plan de gestionare a bolii pe termen lung stabilit împreună cu medicul lor. 73% dintre pacienţii din România consideră că artrita reumatoidă este cel puţin la fel de severă ca orice altă boală cronică, în timp ce în Europa procentul este de 83%, iar la nivel mondial de 75%.

„Cifrele din studiu reflectă o realitate îmbucurătoare: pacienţii români sunt informaţi cu privire la boală, sunt conştienţi că este o boală severă, progresivă şi au un plan de gestionare a bolii pe termen lung stabilit împreună cu medicul lor. Atenţia noastră, a medicilor specialişti, ar trebui să se îndrepte către ceilalţi 30% pacienţi, care nu înţeleg pe deplin implicaţiile majore ale bolii şi caracterul ei ireversibil. Dacă nu este gestionată în mod corespunzător, în timp, boala poate duce la distrugerea permanentă a articulaţiilor, la dizabilitate irecuperabilă, ceea ce implicit va duce la pierderea locului de muncă şi la nevoia de asistenţă permanentă“, explică Dr. Cătălin Codreanu (foto), Directorul Centrului de Boli Reumatismale „Dr. Ion Stoia“ din Bucuresti.

Studiul arată că, în aceea ce priveşte înţelegerea bolii, aproximativ 83% dintre pacienţii români consideră că ştiu foarte multe despre boală, comparativ cu 78% dintre pacienţii europeni intervievaţi care au răspuns acelaşi lucru.

Conform datelor din raport, diagnosticarea bolii în România se face în medie în 2 ani de zile de la debutul simptomelor.

Specialistul în reumatologie Cătălin Codreanu atrage atenţia asupra faptului este extrem de important pentru pacienţi să menţină permanent legătura cu reumatologul, pentru a ajunge cât mai repede la diagnosticul corect, pentru a începe tratamentul şi pentru a stabili împreună căi de a încetini evoluţia bolii.