Programul FIV subvenţionat de stat s-ar putea relua din 2015
„Sper ca din 2015 va fi reinclus în buget şi redeschis programul prin care Guvernul subvenţionează fertilizările in vitro. Dar sunt de părere că trebuie să stabilim mult mai atent criteriile de selecţie a clinicilor care vor intra în acest program, pentru a contura cât mai bine proiectul şi a avea şanse de reuşită cât mai mari. Dorim să sigurăm pacienţilor români aceleaşi condiţii pe care le au pacienţii din ţările Uniunii Europene”, a precizat Nicolae Bănicioiu.
Ministrul sănătăţii a mai specificat că de ajutor pentru specialişii în infertilitate va fi şi primul program de e-learning pe teme de infertilitate, lansat în România cu prilejul Congresului, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii din Grecia.
“Grecia are o experienţă foarte bună în domeniul fertilizării in vitro, pe care sunt bucuros că pot să ne-o împărtăşească. E inceputul unei prietenii care întrevede rezultate foarte bune, a spus ministrul Bănicioiu despre colaborare cu partea elenă.”
Programul e-learning care durează 9 luni se adresează în special medicilor ginecologi şi asigură un nivel înalt de pregătire cursanţilor, îmbinând partea teoretică şi pe cea practică.
Cursaţii se vor putea înscrie în program începand cu data de 10 octombrie, pe platofrma care va fi special creata pentru acest lucru pe site-ul Asociaţiei pentru Reproducere Umana din Romania (www.arru.info).
Partea practică a programului de e-learning se desfăşoară la Atena, la clinica Genesis, una dintre unităţile medicale specializate în fertilizare in vitro şi care are una dintre cele mai mari rate de reuştiă din Europa.
„Familii din 32 de ţări vin în acest moment în Grecia pentru a apela la procedurile de fertilizare in vitro”, a precizat doctorul Konstantin Pantos, directorul clinicii Genesis din Atena. “Avem foarte mulţi pacienţi şi din România în acest moment, iar prin lansarea programului de e-learning vrem sa ajutăm specialiştii de aici pentru ca la rândul lor să poată ajuta pacienţii care se confruntă cu probleme de infertilitate”, a precizat doctorul Pantos.
De aceeaşi părere este şi Ministrul Sănătăţii din Grecia, Makis Voridis, prezent la conferinţă, care a precizat că „programul de e-learning dintre cele două ţări ne dorim să folosească în final pacienţilor din Romania şi Grecia care vor beneficia în felul acesta de medici cu o înaltă experienţă în domeniu. Văd acest program ca pe un prim pas pe care îl fac cele doua ministere ale sănătăţii pentru o foarte bună colaborare în viitor”.