Programul FIV subvenţionat de stat s-ar putea relua din 2015

1 2 jpg jpeg

ÔÇ×Sper ca din 2015 va fi reinclus ├«n buget ┼či redeschis programul prin care Guvernul subven┼úioneaz─â fertiliz─ârile in vitro. Dar sunt de p─ârere c─â trebuie s─â stabilim mult mai atent criteriile de selec┼úie a clinicilor care vor intra ├«n acest program, pentru a contura c├ót mai bine proiectul ┼či a avea ┼čanse de reu┼čit─â c├ót mai mari. Dorim s─â sigur─âm pacien┼úilor rom├óni acelea┼či condi┼úii pe care le au pacien┼úii din ┼ú─ârile Uniunii EuropeneÔÇŁ, a precizat Nicolae B─ânicioiu.

Ministrul s─ân─ât─â┼úii a mai specificat c─â de ajutor pentru speciali┼čii ├«n infertilitate va fi ┼či primul program de e-learning pe teme de infertilitate, lansat ├«n Rom├ónia cu prilejul Congresului, ├«n colaborare cu Ministerul S─ân─ât─â┼úii din Grecia.

ÔÇťGrecia are o experien┼ú─â foarte bun─â ├«n domeniul fertiliz─ârii in vitro, pe care sunt bucuros c─â pot s─â ne-o ├«mp─ârt─â┼čeasc─â. E inceputul unei prietenii care ├«ntrevede rezultate foarte bune, a spus ministrul B─ânicioiu despre colaborare cu partea elen─â.ÔÇŁ

Programul e-learning care dureaz─â 9 luni se adreseaz─â ├«n special medicilor ginecologi ┼či asigur─â un nivel ├«nalt de preg─âtire cursan┼úilor, ├«mbin├ónd partea teoretic─â ┼či pe cea practic─â.

Cursaţii se vor putea înscrie în program începand cu data de 10 octombrie, pe platofrma care va fi special creata pentru acest lucru pe site-ul Asociaţiei pentru Reproducere Umana din Romania (www.arru.info).

Partea practic─â a programului de e-learning se desf─â┼čoar─â la Atena, la clinica Genesis, una dintre unit─â┼úile medicale specializate ├«n fertilizare in vitro ┼či care are una dintre cele mai mari rate de reu┼čti─â din Europa.

ÔÇ×Familii din 32 de ┼ú─âri vin ├«n acest moment ├«n Grecia pentru a apela la procedurile de fertilizare in vitroÔÇŁ, a precizat doctorul Konstantin Pantos, directorul clinicii Genesis din Atena. ÔÇťAvem foarte mul┼úi pacien┼úi ┼či din Rom├ónia ├«n acest moment, iar prin lansarea programului de e-learning vrem sa ajut─âm speciali┼čtii de aici pentru ca la r├óndul lor s─â poat─â ajuta pacien┼úii care se confrunt─â cu probleme de infertilitateÔÇŁ, a precizat doctorul Pantos.

De aceea┼či p─ârere este ┼či Ministrul S─ân─ât─â┼úii din Grecia, Makis Voridis, prezent la conferin┼ú─â, care a precizat c─â ÔÇ×programul de e-learning dintre cele dou─â ┼ú─âri ne dorim s─â foloseasc─â ├«n final pacien┼úilor din Romania ┼či Grecia care vor beneficia ├«n felul acesta de medici cu o ├«nalt─â experien┼ú─â ├«n domeniu. V─âd acest program ca pe un prim pas pe care ├«l fac cele doua ministere ale s─ân─ât─â┼úii pentru o foarte bun─â colaborare ├«n viitorÔÇŁ.