Procedură medicală care poate salva mii de vieţi
Procedură medicală care are în vedere afecţiunile cardiace poate reduce riscul de deces cu până la două treimi, se arată în noul studiu efectuat recent de cercetătorii britanici.
Angioplastia preventivă a redus riscul de deces, dar şi de apariţie a altor complicaţii cardiace la bolnavi.
Specialiştii informaţi de această procedură nouă în domeniu au primit cu interes detalii despre beneficiile angioplastiei preventive şi susţin că ar trebui să fie efectuată în mod obişnuit la pacienţii cardiaci, pentru a preveni pierderile de vieţi.
În prezent, pacienţii ajung la spital imediat după ce suferă un atac de cord, iar medicii îi supun intervenţiei numită angioplastie – se inserează un tub numit stent în artera blocată, pentru a fi reluat fluxul de sânge în condiţii normale.
Atacul de cord afectează una din arterele coronariene, mai precis vasul care furnizează sânge inimii se blochează şi deteriorează muşchiul cardiac.
Doctorul britanic David Wald a studiat între anii 2008 şi 2013 în jur de 465 de pacienţi care au suferit atac de cord.
Aceştia au fost trataţi la centrele de cardiologie din Marea Britanie. Din studiile efectuate, s-a descoperit că aproximativ jumătate din pacienţi au fost supuşi intervenţiei de angioplastie la artera care a produs atacul.
Ceilalţi pacienţi au avut implantat stent şi în alte artere blocate.
Din aceste cercetări, s-a descoperit că pacienţii care au avut implantat stent şi în celelalte artere blocate au fost cu 64% mai feriţi de riscul de deces.