Primul website despre cancerul mamar

1 2 jpg jpeg

Potrivit Societăţii Europene de Oncologie Medicală, cancerul mamar este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei şi reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene.

Pe noua platformă online www.canceruldesan.ro, vei putea citi articole despre cancerul de sân care îmbină cunoştinţe medicale complexe, cu explicaţii pe înţelesul tuturor. Articolele sunt recomandate de Societatea Română de Radioterapie şi Oncologie Medicală, Romanian Breast Cancer Group precum şi de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Vei putea găsi informaţii inedite despre această boală, mituri şi adevăruri despre cancerul de sân, precum şi linkuri utile catre resurse educaţionale, grupuri de suport sau ghiduri pentru pacienţi.

„Cred că pacientele vor fi bucuroase să găsească, în afara informaţiilor medicale, şi alte informaţii cu privire la asociaţiile de pacienţi şi grupurile de suport precum şi detalii legate de campaniile de informare si diagnosticare precoce a acestei maladii”, a adaugat Cezar Irimia, preşedinte Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

2 jpg jpeg

„În ultimii ani s-au făcut progrese enorme în ceea ce priveşte managementul cancerului de sân, iar acum majoritatea femeilor supravieţuiesc acestui diagnostic, dacă boala este descoperită în stadiu incipient. Educarea pacientelor şi a publicului larg cu privire la aspecte de prevenţie este foarte importantă, însă aceasta ar trebui dublată de introducerea unui program naţional de screening pentru cancerul de sân”, a completat Dr. Dragoş Median, Compartimentul Oncologie Ginecologică, Spitalul Clinic Filantropia Bucureşti.

Ştiaţi că ...

... cancerul mamar este mai răspândit la sânul stâng decât la cel drept, dar nimeni nu ştie exact de ce. Sânul stâng are de 5 - 10% mai multe riscuri de a dezvolta cancer decât sânul drept.

... şi bărbaţii pot face cancer de sân, chiar dacă riscul unui bărbat de a dezvolta un cancer mamar pe parcursul vieţii este de aproximativ 1 la 1000, adică mult mai mic decât al unei femei. Bărbaţii au ţesut mamar, de aceea pot dezvolta cancer mamar.

.... cancerul de sân se numea în trecut şi „boala călugăriţelor”, din cauza numărului mare de călugăriţe afectate de boală. De ce tocmai ele? Pentru că femeile care îşi petrec viaţa în călugărie, ca şi femeile care nu au copii, au un risc mai mare de deces în urma cancerului mamar, ovarian sau uterin, comparativ cu mamele.