Primul marş al prematurilor organizat în România
Scopul acestui marş al prematurilor este de a atrage atenţia societăţii civile asupra fenomenului prematurităţii, aflat ȋntr-o continuă crestere, atat la nivel internaţional, cât şi la nivelul României.
„Ne propunem ca prin acest marş să tragem un semnal de alarmă într-o manieră diferită asupra fenomenului de prematuritate. 1 din 10 copii se naşte înainte de termen la nivel internaţional şi trebuie să semnalăm acest aspect îngrijorător, să determinăm întreaga societate să lupte şi să ajute ca numărul de copii prematuri din România să se micşoreze. Aşadar, prezenţa într-un număr cât mai mare va ajuta la diseminarea acestui subiect. În plus, vom avea activităţi interesante şi optimiste pentru toate vârstele. Pe ultimii 50m se va merge, pe cât posibil, cu respiraţia oprită, pentru a întelege situaţia prin care trece prematurul de când se naşte până ajunge la terapie intensivă şi este resuscitat. Vom purta maşti de oxigen (ca cele din terapie intensiva), pentru a semnaliza că aceasta este principala problemă la naşterea copilului prematur şi de aici rezultă majoritatea problemelor de sănătate ulterioare”, spune Diana Gămulescu - vicepreşedinte Asociaţia Unu şi Unu.
Marşul prematurilor se va organiza anual şi va aduce în atenţie câte o problemă a prematuritatii: anul acesta, tema centrală va fi RESPIRAŢIA şi neputinţa acestor bebeluşi de a respira singuri.
„Naşterea reprezintă momentul de acces la autonomie prin adaptarea nou-născutului la viaţa extrauterină, realizată în mod specific fiecărui aparat sau sistem: cardio- respirator, digestiv, sistem nervos central”, declară Doina Broscăuncianu- Dr. Medic primar pediatrie şi specialist neonatologie, doctor în medicină Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu” Bucureşti – Spitalul de Obstetrică Ginecologie „Polizu”, citandu-l pe Lequien Pierre. „Le nouveau-ne”.