Prima terapie aprobată în tratarea insuficienței cardiace indiferent de spectrul fracției de ejecție

În Europa, insuficiența cardiacă afectează mai mult de 15 milioane de persoane, în timp ce la nivel global numărul celor afectați depășește 60 de milioane.

image

Cu denumirea comercială Jardiance, Empagliflozin este primul tratament aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) care a demonstrat reducerea riscului pentru deces cardiovascular sau de spitalizare pentru insuficiență cardiacă, atât la pacienții cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție redusă (ICFEr), cât și la cei cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție prezervată (ICFEp).

Prof. Dr. Ovidiu Chioncel, Profesor Universitar Doctor la UMF Carol Davila, Șef secție cardiologie 1 și USTACC la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”, explică: „Insuficiența cardiacă este o afecțiune complexă, care diferă de la pacient la pacient și care, din nefericire, este asociată cu un număr foarte mare  de spitalizări și decese, peste tot în lume. Tratamentul cu această nouă clasă terapeutică, SGLT2 inhibitori/gliflozine,  scade numărul de internari și crește semnificativ supraviețuirea pacienților care suferă de insuficiență cardiacă, indiferent de gradul sau tipul afectării cardiace, ajutând pacienții în diferite stadii de evoluție a acestei boli. Scăderea mortalității și a internărilor sunt  însoțite de îmbunătățirea substanțială a calității vieții, efecte ce apar rapid în primele săptămâni după administratrea terapiei.”

La rândul lui, profesorul Dragoș Vinereanu, Președinte al Fundației Române a Inimii, a afirmat că: „Rezultatele medicației cu Empagliflozin arată reducerea obiectivului combinat format din mortalitatea cardiovasculară și spitalizările pentru insuficiența cardiacă, în toate formele de insuficienţă cardiacă. În acest fel, empagliflozin deschide o nouă linie terapeutică la pacienții cu diferite forme de insuficiență cardiacă."

Cercetările estimează că aproximativ jumătate din totalul de pacienți suferă de insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție prezervată (ICFEp), singura patologie din medicina cardiovasculară care, până de curând nu a avut opțiuni terapeutice aprobate, în baza prevalenței ridicate și a prognosticelor nefavorabile ale pacienților cu acest diagnostic.

„Jardiance (empagliflozin), primul tratament aprobat care a dovedit clinic reducerea riscului pentru deces cardio-vascular și spitalizare pentru insuficiență cardiacă atât la pacienții cu ICFEr, cât și la cei cu ICFEp, reprezintă o terapie care ajută la salvarea vieților, aducând speranță și optimism celor care se confruntă cu această patologie, de la pacient la comunitatea medicilor”, a afirmat Jan Hendrik Sitz, General Manager al sucursalei Boehringer Ingelheim România.

Jardiance este menționat în ghidurile americane cu cel mai înalt nivel de recomandare și evidență dintre terapiile disponibile pentru întreg spectrul de fracție de ejecție a ventriculului stâng (FEVS), iar ghidurile terapeutice ale Societății Europene de Cardiologie recomandă acest tratament ca terapie de bază la pacienții cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție redusă (ICFEr), cu sau fără diabet zaharat, până la o rată a filtrării glomerulare de 20mL/min/1.73m2.

Ce este insuficiența cardiacă

Insuficiența cardiacă este o afecțiune progresivă, debilitantă și cu potențial letal care apare atunci când inima nu poate asigura o circulație adecvată pentru a îndeplini necesitățile de sânge oxigenat ale organismului sau, pentru a realiza acest lucru, necesită un volum crescut de sânge, ceea ce duce la acumularea de lichid (congestie) în plămâni și țesuturile periferice. Este o afecțiune extrem de răspândită, care afectează mai mult de 60 de milioane de persoane la nivel global, număr care este preconizat să crească pe măsura îmbătrânirii populației.

Doar în Europa, insuficiența cardiacă afectează mai mult de 15 milioane de persoane, în timp ce la nivel global numărul celor afectați depășește 60 de milioane. Această afecțiune reprezintă cauza principală de spitalizare la acești pacienți, cu un număr ce depășește peste 2 milioane de internări anual.