Prima intervenție chirurgicală a unui pacient refugiat din Ucraina, realizată în spitalul Regina Maria din Brașov

Prima intervenție chirurgicală a unui pacient refugiat din Ucraina s-a realizat la spitalul Regina Maria din Brașov. Pacienta, o femeie în vârstă de  48 de ani, fugită din calea războiului din Ucraina, s-a prezentat la Camera de Gardă cu dureri abdominale foarte mari.

Povestea Lidiiei Oliinyk începe în Odessa, pe 03 martie 2022, într-un oraș aflat în plin război, unde resursele medicamentoase și medicale sunt reduse din cauza bombardamentelor. Medicii de acolo i-au dat un tratament medicamentos care nu a avut efect. Trei zile mai târziu, Lidiia Oliinyk a reușit să scape de ororile războiului și a ajuns în România, în Brașov, unde o aștepta fiul ei, Igor. Durerile Lidiiei au persistat zile în șir, până când nu a mai rezistat și a ajuns la Camera de Gardă.

image

Pacienta a ajuns în cabinetul medical cu o stare generală alterată, iar acest lucru i-a pus pe medici în stare de alertă. A fost preluată imediat de echipa medicală Regina Maria care a început investigațiile pentru a depista problema femeii. A fost o provocare și pentru echipa medicală, pentru că pacienta vorbește doar ucraineană și rusă. Interpret a fost chiar fiul femeii, care a purtat conversațiile cu medicii în engleză.

După primele investigații imagistice realizate în spital, a venit și diagnosticul: apendicită perforată cu acumulare de puroi între colon și rinichiul drept, o infecție foarte gravă care îi punea viața în pericol. A fost operată de urgență de echipa doctorului Decebal Fodor, iar starea ei a fost stabilizată.

Dr. Decebal Fodor, medic specialist chirurgie generală în cadrul Rețelei Regina Maria: pacienta a venit cu simtome de câteva zile bune, cu o stare generală alterată și dureri insuportabile. Avea leucocitele foarte mari – 30.000 leucocite, de 3 ori valoarea maximă. La investigațiile imagistice s-a văzut abcesul voluminos, de 10 cm, în care am găsit ulterior coproliți. Am decis să operăm pacienta în regim de urgență, întrucât risca să își piardă viața dacă mai așteptam. În timpul operației laparoscopice, care a durat două ore și jumătate, am descoperit un apendic rupt – vârful era într-o parte, iar baza era în altă parte.

În acest moment, Lidiia este în plin proces de recuparare, se simte bine și este recunoscătoare celor care i-au salvat viața. După trei săptămâni de la momentul intervenției, pacienta a venit la control, iar rezultatele analizelor sunt în parametri normali.

image

Pe 11 martie am venit în Camera de Gardă. Mama mea avea dureri mari de stomac. Am fost la gastroenterolog, apoi am ajuns la domnul dr. Fodor. A fost nevoie de investigații imagistice. Au hotărât că e nevoie să fie operată de urgență. Am înțeles că a fost un caz foarte dificil. Medicul a fost foarte OK, ne-a dat încredere, ne-a înlăturat temerile, comunicarea a fost foarte facilă – chiar am fost surprins. Pentru mine, cel mai important a fost să o ajut pe mama mea – dar când am aflat că e totul gratuit am fost cu adevărat copleșit. Mai fusesem în România de două ori înainte, nu vorbisem prea mult cu oamenii. Dar de data aceasta, cu toții ne-au ajutat foarte mult – ne-au primit cu solidaritate și atenție, iar pentru asta nu avem cuvinte să le mulțumim., povestește Igor, fiul femeii. 

Lidiia este o luptătoare în adevăratul sens al cuvântului. În 2014, pe când locuia cu familia ei în Donetk a fugit pentru prima oară de război, găsindu-ți refugiu în Odessa. La 8 ani distanță, s-a văzut nevoită să își pună viața într-un bagaj și să fugă pentru a doua oară de arme, război, distrugere și durere.

image

Povestea primei intervenții chirurgicale a unui pacient refugiat vine în contextul în care Rețeaua de Sănătate Regina Maria a venit încă de la începutul războiului din Ucraina în ajutorul refugiaților cu servicii gratuite de medicină primară pentru aceștia, în toate policlinicile REGINA MARIA, precum și în cele peste 300 de clinici partenere din întreaga țară. Mai multe detalii despre serviciile complete care sunt oferite cetățenilor ucrainieni se găsesc aici.