Precizia testului PCR poate să depindă şi de momentul zilei. Ce arată un studiu recent

1 shutterstock 1808630479 jpg jpeg

Acurateţea testului PCR care foloseşte probe prelevate prin tampon nazofaringian poate să depindă de momentul zilei, se arată într-o cercetare recentă.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Vanderbilt, SUA, au analizat 31.094 de teste PCR efectuate la persoane asimptomatice şi simptomatice în 127 de centre de testare, printre acestea aflându-se şi 2.438 de teste pozitive pentru COVID-19.

Pe baza analizelor, specialiştii au constatat că există o probabilitate mai mare ca testele să fie pozitive în jurul orei 14.00. Totodată, s-a observat că rata de pozitivitate la începutul după-amiezii a fost de două ori mai mare.

Cercetarea arată că oamenii ar putea fi mai contagioşi în anumite momente ale zilei. Totodată, testele PCR ar putea fi mai puţin exacte când probele sunt recoltate dimineaţa devreme sau seara târziu.

Testarea PCR constă în prelevarea de probe din tractul respirator superior cu ajutorul tampoanelor de exsudat nazofaringian şi faringian şi/sau din spută. Analiza PCR se face doar în laboratoarele de biologie moleculară specializate.

Testele RT-PCR indică infecţia activă în momentul în care au fost efectuate, chiar şi la persoanele fără simptome. De asemenea, au o precizie mare. Printre dezavantaje se numără posibilitatea de deteriorare a materialului genetic viral la recoltare şi timpul mai lung de prelucrare. Rezultatul pozitiv la RT-PCR arată că persoana are o infecţie activă.