Pot vaccinurile să reducă răspândirea noului coronavirus?

1 moderna jpg jpeg

Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 se protejează nu numai pe sine, ci reduc şi riscul de răspândire a bolii şi de infectare a altor oameni, se arată într-o cercetare recentă.

Specialiştii de la Institutul Militar de Cercetare Walter Reed din Maryland au monitorizat cantitatea de virus produsă în nasul, sinusurile şi gâtul maimuţelor după ce acestea au fost vaccinate. La fel ca şi în cazul oamenilor, maimuţele pot face COVID-19 după vaccinare, dar imunizarea scade severitatea bolii. La maimuţele vaccinate şi infectate s-a observat o reducere rapidă a cantităţii de virus care se reproduce în nasurile şi în căile aeriene superioare.

Cercetătorii au observat că vaccinarea poate reduce probabilitatea de transmitere a coronavirusului.

Există şi alte studii care arată că vaccinurile disponibile împotriva COVID-19 produse de Pfizer, Moderna şi Johnson & Johnson scad riscul de transmitere a noului coronavirus.

O cercetare publicată recent de Universitatea Cambridge şi Serviciul de Sănătate Publică din Anglia (Public Health England) a constatat o reducere semnificativă importantă din punct de vedere statistic a riscului de infectare a altor persoane de către persoanele care au fost vaccinate.