Poate fi zahărul înlocuit cu succes şi în siguranţă de îndulcitori?

1 2 jpg jpeg

Nu rişti să depăseşti necesarul zilnic de calorii

Aspartamul, sucraloza, stevia sunt folosite în locul zahărului pentru a da gust dulce multor alimente şi băuturi. Alegerea acestor tipuri de produse îţi scade aportul caloric total. Medicul Simona Carniciu explică: „Aceste substanţe sunt folosite în cantităţi foarte mici, datorită capacităţii lor mari de îndulcire. De exemplu, aspartamul îndulceşte de 200 de ori mai mult decât zahărul, sucraloza de 600 de ori, acesulfamul de potasiu de 200 ori, alitamul de 2000 de ori, iar stevia (produs natural) de 40-300 de ori”. Produsele cu îndulcitori au indice glicemic foarte scăzut Diabeticilor nu le este permis să consume alimente cu indice glicemic foarte mare în cantităţi mari la o singură masă. Dacă te numeri printre ei ştii prea bine cât de important este pentru menţinerea unui stil de viaţă echilibrat să suplineşti gustul dulce fără să creşti glicemia. „Îndulcitorii prezintă avantajul că pot fi folosiţi în condiţii de siguranţă de diabetici. Indicele lor glicemic este foarte scăzut sau chiar nul”, indică diabetologul. Cu cât este mai crescut indicele glicemic, cu atât glicemia creşte mai mult după masă, cu efecte negative asupra vaselor fine din organism, precum capilare, arteriole, venule (microvascularizaţie). Aceasta se petrece chiar şi la cei care nu ai diabet. De aceea este esenţială evitarea excesului de alimente cu indice glicemic foarte mare la o singură masă. Aşa previi creşterea apetitului şi îţi menţii silueta! Nu doar copiii, ci şi adulţii preferă gustul dulce. Riscul de îngrăşare este mare dacă nu gestionezi cu prudenţă pasiunea pentru dulciuri. Zahărul provoacă dependenţă, creşte pofta de mâncare şi duce la exces ponderal. Dr. Carniciu subliniază: „Studiile arată că persoanele care folosesc îndulcitori hipocalorici nu au arătat o creştere a apetitului sau a preferinţei pentru gustul dulce, dimpotrivă, se poate observa chiar o scădere a apetitului, în special în contextul adoptării unui stil de viaţă sănătos”. Bine de ştiut!

Zahărul este folosit pentru a da gust mai bun alimentelor precum sosuri, conserve, murături, muştar, ketchup sau mezeluri. Dacă le consumi frecvent, îţi sporeşti cantitatea de zahăr ingerat fără a conştientiza acest fapt. În multe dintre acestea nu este menţionat care este raportul dintre zahărul adăugat şi zaharurile conţinute deja în alimentele respective procesate.

Înlocuirea băuturilor răcoritoare cu zahăr adăugat este de preferat, însă în alte tipuri de alimente zahărul are rol funcţional şi nu poate fi atins acest efect prin folosirea îndulcitorilor.Multe studii au avut în vedere siguranţa folosirii acestor îndulcitori şi riscurile. Toate dovezile duc la o singură concluzie: beneficiul depăşeşte riscul. Iată ce ne spune medicul Simona Carniciu:

„Deşi nu sunt date care să confirme riscul de cancer, s-au iscat numeroase controverse în ultima perioadă legate de zaharină. Nu este recomandat în sarcină, pentru că poate traversa placenta cu riscuri posibile asupra fătului. Aspartamul este contraindicat la pacienţii cu fenilcetonurie, iar sucraloza poate amplifica creşterea glicemică în cursul testului de toleranţă orală la glucoză.

În ultimul deceniu, conştientizarea consumului excesiv de produse alimentare care conţin zahăr a dus către dezvoltarea de noi strategii naţionale şi internaţionale, orientate către diminuarea consumului lor şi orientarea populaţiei către înlocuirea excesului de zahăr cu îndulcitori hipocalorici, artificiali sau naturali, ca stevia. Necesitatea safisfacerii gustului dulce face companiile alimentare sa dezvolte solutii pentru a evita aportul caloric.