Plângem dinainte de a ne naşte?
Cercetătorii de la Universităţile Durham şi Lancaster, Marea Britanie, au studiat ecografiile 4D ale copiilor nenăscuţi şi au observat că aceştia simulează expresii faciale care exprimă durerea.
Prin urmare, s-a ajuns la concluzia că bebeluşii nenăscuţi „învaţă“ să comunice pentru atunci când vor se vor naşte.
Studiile pe ecografii arată că expresiile faciale ale unui copil aflat în burtică pot fi de mai multe feluri. De la simple zâmbete până la încruntări complexe ale feţei, care implică jocuri de sprâncene, nas şi buze.
Coordonatorul studiului doctorul Nadja Reissland consideră că dacă ar înţelege modul de manifestare al acestui fenomen, doctorii ar putea să identifice rapid unele probleme cu care se confruntă fătul.
„Nu ne este încă clar dacă fătul poate să simtă durerea şi nici dacă expresiile faciale relatează ceea ce simte el în interiorul mamei“, spune Nadja Erissland.
Cercetările oamenilor de ştiinţă britanici sugerează că mişcările feţei sunt legate mai mult de maturitatea creierului decât de trări de moment.
În cadrul studiului au fost scanate ecografiile 4D şi filmările în care au apărut opt fetiţe nenăscute şi şapte copii nenăscuţi, de sex masculin.
Reissland a mai spus că este de ordin vital ca nou-născuţii să fie capabili să-şi arate trăirile imediat după naştere, chiar dacă este vorba de durere. În felul acesta ei vor putea să „spună“ ce îi doare, fără cuvinte.