Peste 50% dintre părinţi şi-ar îndruma copiii să studieze medicina

1 2 jpg jpeg

Studiul a fost efectuat la cererea Abbott Products România, în parteneriat cu Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Colegiul Farmaciştilor din România şi relevă percepţia publicului general referitoare la profesia de medic şi cea de farmacist, precum şi perspectiva tinerilor studenţi care urmează în prezent facultăţile menţionate.

Cercetarea de piaţă reprezintă una dintre primele componente ale proiectului „Promisiuni pentru Viitor”, derulat de către compania farmaceutică în parteneriat cu Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Colegiul Farmaciştilor din România.

Potrivit acestuia, publicul general consideră că medicii şi farmaciştii sunt deopotrivă avantajaţi din punctul de vedere al poziţionării sociale şi al posibilităţii de a avea realizări profesionale în ţară. 38% dintre adulţii din România sunt de părere că profesia de medic este cea mai respectată în ţara noastră, pe locurile imediat următoare fiind menţionate cele de cadru didactic, preot şi politician. Privind respectul faţă de profesiile pe care le vor practica, studenţii la Facultăţile de Medicină şi de Farmacie consideră că acestea sunt mai degrabă apreciate de către colegii practicieni şi de către populaţia în vârstă, în vreme ce tinerii colegi de generaţie ar aprecia mai puţin cele două profesii.

Studiul relevă, de asemenea, faptul că pot fi aduse îmbunătăţiri în ceea ce priveşte percepţia asupra profesiei de medic şi a celei de farmacist. Peste 35% dintre respondenţii adulţi au declarat că medicii nu alocă suficient timp comunicării cu pacienţii. Din punctul lor de vedere, aceştia nu sunt de cele mai multe ori disponibili pentru a răspunde solicitărilor pacienţilor.

Conform aceluiaşi studiu, dintre studenţii la Medicină intervievaţi, doar doi din zece au răspuns că ar alege să profeseze într-o altă ţară după absolvire şi rezidenţiat, iar dintre aceştia doar unul a fost ferm în privinţa acestui plan de viitor. 76% dintre studenţii la Farmacie au declarat că planurile post-universitare le vor fi influenţate de posibilitatea de a avea un venit consistent, pe locul imediat următor fiind menţionată posibilitatea de a avansa în carieră.